nasilje u školi

Nastavniku Franji Dragičeviću žuti karton, neće dobiti otkaz ali...

10.12.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, komentirala je slučaj profesora iz Tehničke škole u Čakovcu, kojemu je zbog nasilja nad učenikom prijetio otkaz

U školi je u tijeku prosvjetna inspekcija, a ravnatelj je donio odluku o izricanju upozorenja nastavniku zbog nasilja, što znači da bi, ako bi se incident ponovio, nastavnik dobio otkaz. Olakotna okolnost za izricanje ovakve mjere jest to što nastavnik u svom dosadašnjem radu nije imao opomena ovakvoga tipa. 'Mjera koju je profesor dobio kazali bismo da je dobio žuti karton', rekla je ministrica.

'Ja imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju i nažalost sam se pa i osobno susretala s ovakvim slučajevima, ali nasilje nikad neće biti dobar odgovor na nasilje', rekla je ministrica Divjak.

'Mi po broju i intenzitetu prijava ne uočavamo bitne razlike u odnosu na prethodno razdoblju. Ovakva situacija zahtijeva mjere koje će biti sveobuhvatne i izradit će se akcijski plan prevencije i borbe protiv nasilja u školama', rekla je Divjak, dodavši da bi akcijski plan trebao imati tri elementa, javlja N1.

Jedno je zakonska regulativa, analiza koja će pokazati treba li i u kojoj mjeri zaoštriti postojeće zakone i propise, rekla je. 'Elementi prevencije se odnose na kurikulum, edukaciju nastavnika i sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima, jer ovo nije rezultat toga što se događa samo u školama, nego jače zadire u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i to nije samo posao škole, nego i drugih institucija i roditelja, koji ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti da odgajaju djecu', rekla je Divjak.

  • +12
Ministrica Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kao posljednji element istaknula je i kampanju vidljivosti, koja neće imati senzacionalističke elemente nego govoriti kako se s ovom situacijom nositi u školama i osvijestiti potrebu da je nulta stopa tolerancije na nasilje bilo gdje.

Upitana za prosvjed, koji najavljuju sindikati u školstvu, a koji bi se trebao održati u subotu i upozoriti na teške uvjete rada u školama, ministrica Divjak istaknula je da se radi o legitimnom pravu na prosvjedovanje.

'Podržavam bilo kakvo rješenje koje je sustavno, a prosvjedi ukazuju na osjećaj koji je u sustavu da se profesori ne osjećaju sigurno', rekla je Divjak, dodavši da nije dobila poziv da dođe na prosvjed, ali da će, kad ga dobije, vidjeti hoće li mu nazočiti.