SRB O SRBIMA:

'Nagradom Boljkovcu SNV provocira javnost'

05.01.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Danijel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je najava Srpskog narodnog vijeća (SNV) o dodijeli nagrada za antifašizam Josipu Boljkovcu i Radi Bulatu na proslavi pravoslavnog Božića politička provokacija kojoj nije cilj poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa

Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio kako je cilj takve odluke 'provociranje hrvatske političke javnosti', jer je Boljkovac osumnjičen, kao odgovorna osoba, za ratni zločin 1945. godine, a Bulat je, kako kaže, jedna od osoba, za koju se sumnja da je odgovorna za ratni zločin počinjen nekoliko godina ranije.

Problem je što u cijelom sustavu antifašističke borbe, kada je u pitanju zločin, nije individualizirana odgovornost.

Evidentno je da su tzv. antifašisti, tijekom i nakon 2. svjetskog rata, počinili užasne ratne zločine, za koje nitko nije odgovarao, a za koje netko mora biti odgovoran, ustvrdio je Srb

Ocijenio je kako u Hrvatskoj očito ne postoji mogućnost da se odgovorni kazne i da 'postoji cijeli sustav izbjegavanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih'. Dodao je da, 'dok se ne kazne odgovorni, cijeli antifašistički pokret nosi odgovornost za počinjene stravične zločine'.

'Pozivam nadležna hrvatska tijela, ali i pripadnike toga pokreta, da definiraju odgovorne osobe za pokolje i zločine, jer je to jedini način da se skine odgovornost s cijeloga pokreta', rekao je predsjednik HSP-a.

Ocijenio je kako je dodjeljivanje tih nagrada SNV-a 'uvreda za hrvatske državljane, dok god se ne individualizira odgovornost za počinjene ratne zločine. Zapitao je 'odakle SNV-u pravo da dodjeljuje nagrade za antifašizam', ima li za to pozvanijih institucija te mogu li se i neke druge institucije baviti dodjelom nagrada za humanizam, ili druge ljudske djelatnosti.

Ocijenio je kako je odluka SNV-a o dodijeli nagrada 'izazivanje hrvatskog naroda' te kako je 'neprihvatljiva politika, koja se skriva iza humanizma, a zapravo se, takvom porukom, želi izvršiti pritisak na institucije sustava, kako se ne bi kažnjavali odgovorni za počinjene stravične zločine, koji se moraju sankcionirati, ako postoje odgovorni živi počinitelji, jer ratni zločin ne zastarijeva'.