VIJEĆE EUROPE

Nagrada Vaclav Havel turskom filantropu Osmanu Kavali

09.10.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Vijeće Europe dodijelilo je u ponedjeljak svoju najvažniju nagradu za ljudska prava zatočenom turskom filantropu Osmanu Kavali

Kavala (66) je bio optužen za niz kaznenih djela, od špijunaže i financiranja prosvjeda 2013. do sudjelovanja u neuspjelom državnom udaru protiv Erdogana 2016. Uhićen je u listopadu 2017., a 2022. osuđen je na doživotni zatvor jer je navodno pokušao srušiti Erdoganovu vladu.

Nagradu Vaclav Havel primila je njegova supruga Ayse Bugra Kavala. Uručio ju je Tiny Kox, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Vijeće Europe istaknulo je da je Kavala od 1990-ih podržavao nekoliko organizacija civilnog društva i da su optužbe protiv njega imale za cilj ušutkavanje kritičara i otpora vlasti.

Turska odbija provesti presudu Europskog suda za ljudska prava da Kavalu odmah pusti na slobodu.

Vijeće Europe pokrenulo je kazneni postupak protiv Turske zbog tog slučaja. Ankara bi zbog toga mogla biti izbačena iz Vijeća Europe.

Turski Vrhovni sud prošli je mjesec potvrdio Kavalinu kaznu doživotnog zatvora zbog optužbe da je pokušao srušiti Erdoganovu vladu tijekom masovnih prosvjeda 2013. Kavala se ne može žaliti.

Kavala je uhićen prije šest godina, a u veljači 2020. oslobođen je optužbi za sudjelovanje u prosvjedima 2013. i državnom udaru 2016. No zatim je odmah ponovno uhićen i optužen za špijunažu. Sud je iznio nove optužbe koje su uključivale one za koje je već bio oslobođen na prvom suđenju.

Europski dužnosnici i aktivisti za ljudska prava osudili su potvrdu njegove presude.

Kavala je prošli mjesec rekao da je potvrda doživotne kazne zatvora na žalbenom sudu dokaz nepoštivanja zakona i ljudskog života.