LED NA DUNAVU

Naglo otapanje snijega donijelo bi i strašne poplave

10.02.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Mađarski ledolomci koji će razbijati led na području od Batine do Iloka na hrvatski dio Dunava dolaze najvjerojatnije sutra, a najkasnije prekosutra. Dva će ledolomca biti stacionirana u Vukovaru i biti angažirana na tom dijelu Dunava, dok će se druga dva nalaziti kod vojvođanskog Apatina, potvrđeno je iz Hrvatskih voda

Niske temperature koje meteorolozi najavljuju i za iduće dane stvorit će dodatne probleme na Dunavu, ali i Dravi, pa u Hrvatskim vodama očekuju daljnje stvaranje leda i pojava ledostaja. Zbog toga će provedba obrane od leda potrajati najmanje 10 do 15 dana

Analiza stanja na gornjem toku Dunava i informacije koje dolaze iz Mađarske nisu ni malo optimistične jer je na cijelom toku rijeke u susjednoj državi povećan postotak pokrivenosti vodne površine plovećim ledom, odnosno tzv. ledohod. Postoji i velika mogućnost stvaranja ledostaja, odnosno zaleđenosti vodne površine stojećim ledom na kritičnim točkama.

'Očekuju se i dalje niske temperature zraka koje će uvjetovati pojačanje ledohoda i pojavu ledostaja na Dunavu. Istodobno, zbog tendencije daljnjeg padanja vodostaja Dunava dodatno će se povećati mogućnost formiranja ledenih čepova i barijera na kritičnim lokacijama', potvrdio je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava, u svom izvješću Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim vodama.

Dakle, nizak vodostaj Dunava u ovom trenutku nije prijetnja za moguće izazivanje poplava, no ukoliko bi se stvorili ledeni čepovi, a u uzvodnom dijelu rijeke došlo do naglog otapanja snijega, dogodile bi se tzv. ledene poplave.

Ozimim kulturama snijeg pomaže

Unatoč ekstremno niskim temperaturama i činjenici da je obilan snijeg prekrio slavonska polja, poljoprivrednicima stručnjaci šalju ohrabrujuće informacije. Debeo sloj snijega, naime, pogoduje ozimim ratarskim kulturama jer ih štiti od niskih temperatura koje su u Slavoniji dosegnule i do –25 stupnjeva.
'Koliko god da je niska temperatura zraka, snijeg štiti ozime usjeve od pothlađenosti i smrzavanja. Kod snijega visine 30 centimetara temperatura je na površini tla oko nula stupnjeva', rekao je za Hinu Luka Lešić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu.

'Eventualno naglo zatopljenje na uzvodnom području moglo bi uzrokovati porast vodostaja nizvodno, pa bi to, uzimajući u obzir mogući ledostaj Drave i Dunava na našem području, moglo otežati provedbu mjera obrane od leda, ali i uvjetovati provedbu mjera obrane od poplava', dodatno je pojasnio Zoran Đuroković.

Iz razloga prevencije većih problema i težih posljedica, angažirana su četiri mađarska ledolomca, a odgovorni uvjeravaju da su sve nadležne službe maksimalno angažirane kako bi se spriječila sva neugodna iznenađenja.

Posljednja izvješća govore da na hrvatskoj dionici Dunava nema ledostaja, no ledohoda i priobalnog leda svakako ima. Kod Batine i Dalja je više od polovice površine rijeke pokriveno plovećim ledom, dok je na području Vukovara i Iloka trećina rijeke pod ledom. Potencijalna kritična točka je Daljska krivina, no tamo trenutno nema nagomilavanja leda.