dobro napreduju

Zna se kada će se Trakošćansko jezero konačno početi puniti

15.04.2024 u 16:47

Bionic
Reading

Radovi na Trakošćanskom jezeru iz kojeg je izvađeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja, dobro napreduju, uskoro bi moglo početi punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera, rekao je u ponedjeljak generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Projekt u potpunosti financiraju Hrvatske vode koje su ga u ovoj godini prijavile za nastavak financiranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a Đuroković je u pratnji direktora VGO za Muru i gornju Dravu Milana Reze i načelnika Općine Bednja Damira Poljaka u ponedjeljak obišao radilište.

Istaknuo je da je praktički dovršeno najteže čišćenje najdubljeg dijela jezera.

„Unatoč ovim kišama koje su najavljene, moći će se nastaviti radovi na razgradnji pristupnih puteva ovdje u najdubljem dijelu jezera i lagano se povlačiti prema višim područjima jezera, gdje isto tako treba uklanjati sediment. Bitno je da ovaj dio koji ćemo napustiti, u njega ćemo već kontrolirano i upuštati dio vode”, rekao je Đuroković.

Napomenuo je kako je ranije došlo do klizanja određenih zidova uz samo Trakošćansko jezero, da su se formirala klizišta i na kraju, kada se sve otkopalo, vidjelo da neki dijelovi uopće nisu imali temelja.

„Rađeno je davnih godina, prije 70-80 godina, tako da smo se potrudili da sada, kada smo već ovdje, uz čišćenje samog jezera obnovimo praktično i staze i temeljne zidove te ih oblažemo istim materijalom, kamenom, kao što je nekada bilo”, kazao je Đuroković.

Iz Trakošćanskog jezera dosad izmuljeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja, a prethodno je od strane bivšeg izvođača izmuljeno 30-ak tisuća.

Najavio je da će, ako će vremenski uvjeti to dopuste, od jeseni početi trajno punjenje jezera.

Radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura, rekao je Đuroković i dodao da je inicijalno putem javne nabave cijena bila takva da se radovi nisu mogli izvoditi pa se ugovor s prethodnim izvođačem morao raskinuti te naplatiti čak i ugovornu kaznu.

„Treba imati na umu da se projekt provodi već nekoliko godina tijekom kojih su se cijene građevinskih radova povećale, tako da idemo prema 3,5 ili čak 4 milijuna eura s obzirom na to da želimo u cijelosti zbrinuti i sva klizišta. Najvažnije je da ovo naše nacionalno blago, naš nacionalni biser Trakošćansko jezero, zablista u punome sjaju”, zaključio je Đuroković.

Rezo je rekao da je u javnom postupku provedbe natječaja bila jedna ponuda koja je iznosila 5,4 milijuna eura bez PDV-a.

„Kada sumiramo sve naše radove, 2,5 milijuna eventualne dodatke koje ćemo imati, a vezani su za sanaciju ovih erozija na lijevoj i desnoj obali jezera Trakošćan, svakako u ovome trenutku možemo garantirati da ćemo uštedjeti dva milijuna eura na cijelom ovom projektu”, dodao je.