diskriminatorni zakon

Nađi o neradnim nedjeljama: Već ovaj vikend smo vidjeli fijasko

10.01.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Predstavnici stranke Fokus pozvali su u srijedu Ustavni sud da čim prije donese odluku o ustavnosti zakona o reguliranju rada nedjeljom za koji smatraju da je diskriminatoran, da ide na štetu malih trgovaca a u korist trgovačkih lanaca te da ga treba ukinuti

Stranka Fokus je prošle godine podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Vlada je cijelo vrijeme govorila da se zakon uvodi zbog zaštite blagajnica, no već ovaj vikend smo vidjeli fijasko njegove primjene, da su blagajnice od iscrpljenosti u centrima koji su radili padale s nogu, vidjeli smo prazne police i prometni kolaps, kazao je predsjednik Fokusa Davor Nađi na konferenciji za novinare u Saboru.

Ne radi o zabrani rada nedjeljom za zaposlenike, nego o zabrani rada nedjeljom trgovina, naglasio. Ocijenio je dao je riječ o diskriminatornom zakonu koji ide na štetu malih trgovaca i na štetu blagajnica, a u korist velikih trgovačkih centara koji imaju dovoljno poslovnica pa svake nedjelje može raditi barem jedna.

"Pozivamo Ustavni sud da im ne bude baš svaki dan neradna nedjelja, da se konačno prime posla za koje ih plaćaju građani, da se probude iz zimskog sna i da konačno stave taj predmet na stol i donesu odluku odnosno ukinu taj zakon", rekao je Nađi.

Zakon o reguliranju rada nedjeljom prošle godine primjenjivao se samo pola godine, no ove će se primjenjivati u punoj snazi što znači da će znatno manji broj trgovina biti otvoren nedjeljama.

Zastupnik Fokusa Dario Zurovec, inače gradonačelnik Svete Nedelje, najavio je da će gradovi u kojima je Fokus na vlasti, kao i prošle godine, određene dane proglasiti sajmenim danima kako bi dio trgovina mogao biti otvoren.

Ustavni sud tri puta je srušio odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom, a razlozi koje su tada naveli vrijede i danas, naglasio je njegov kolega Damir Bajs. To su ustavno pravo trgovaca na poduzetničku slobodu i jednakost pred zakonom, povreda načela pravne sigurnosti i to da zakon nije nužan za ostvarivanje cilja zaštite prava radnika, naveo je.