kandidat za gradonačelnika

Nađi: 75 posto Zagrepčana podržava izgradnju energane na otpad

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2021 14:58
  • Objavljeno 22.04.2021 u 14:58
Davor Nađi

Davor Nađi

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kandidat za gradonačelnika Zagreba stranka Fokus Davor Nađi predstavio je u četvrtak plan gradnje zagrebačke energane na otpad, istaknuvši da prema istraživanju takvo postrojenje podržava 75 posto građana Zagreba

"Hrvatska je jedna od dvije zemlje Europske unije koje nemaju energanu na otpad. Jedini sam kandidat koji je predstavio novi model gospodarenja otpadom, koji bi uključivao i gradnju energane, postrojenja za dobivanje električne i toplinske energije iz otpada koji nije za recikliranje", naglasio je Nađi na konferenciji za medije.

Uz kandidata za zamjenika gradonačelnika Davora Huića, Nađi je povodom Dana planeta zemlje predstavio plan izgradnje zagrebačke energane, koja bi pojednostavila recikliranje otpada u Zagrebu.

Istaknuo je kako bi izgradnja energane u Zagrebu koštala oko 600 milijuna kuna, a da bi se 85 posto troškova njene izgradnje moglo financirati iz europskih fondova, pa bi se iz gradskog proračuna za taj projekt trebalo odvojiti oko 90 milijuna kuna.

Dodao je da prema istraživanju javnog mnijenja, koje je stranka Fokus proveo u suradnji s agencijom Promocija Plus, 75 posto Zagrepčana dalo je podršku tom projektu.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Huić naglasio je kako prednost energana vidi u proizvodnji električne i toplinske energije, koja bi opskrbljivala veliki broj kućanstava te u tome što je najčišće rješenje za zbrinjavanje otpada.

"Energane su zapravo najčišći oblik zbrinjavanja otpada jer iz njih izlazi čisti zrak, a pepeo koji ostaje se koristi za proizvodnju asfalta i betona u graditeljstvu", poručio je Huić.

Dodao je da bi energana kroz supstituciju fosilnih goriva i smanjenjem emisija CO2 donijela uštedu od 173 milijuna kuna u prvoj godini postojanja. 

Nađi i Huić na konferenciji za medije osvrnuli su se i na druge kandidate koji su predstavili svoje vizije očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada. 

Posebno su kritizirali kandidata platformi Možemo! i Zagreb je naš! Tomislava Tomaševića, istaknuvši da se oni “lažno predstavljaju kao veliki zagovaratelji zelene ekonomije i rješenja, a da im zapravo nedostaju kompetencije i iskustva u tom području”.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!