bitka za metropolu

[ANKETA] Manje je od mjesec dana do izbora. Pitamo vas: Koga biste voljeli vidjeti na čelu Zagreba?

20.04.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Manje je od mjesec dana ostalo do izbora na kojima će lokalne sredine dobiti svoje nove čelne ljude. Gužva u utrci za Zagreb nešto se smanjila, no još uvijek više od deset kandidata želi sljedeće četiri godine vladati metropolom

Prema posljednjim anketama, u bitki za Zagreb i dalje vodi Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!. Po istraživanju koje je za N1 provela agencija MASMI, on osvaja 37,2 posto glasova i daleko je ispred protukandidata. Tomašević je na sličnom postotku prema istraživanju Ipsosa, no tu je anketu naručila još jedna kandidatkinja za gradonačelnicu, Jelena Pavičić Vukičević.

Što se tiče Tomaševićeve biografije, u Zagrebu je diplomirao politologiju, a na Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja. U Skupštinu Zagreba ušao je 2017. godine kao zastupnik platforme Zagreb je naš!, a lani je postao i zastupnik u Saboru. Tomašević je od naše zadnje ankete predstavio i kandidate za zamjenika gradonačelnika - profesoricu s Fakulteta političkih znanosti Danijelu Dolenec te profesora s Arhitektonskog fakulteta Luku Korlaeta.

U anketi, koju je sama naručila, na drugom mjestu s 16,6 posto glasova nalazi se Jelena Pavičić Vukičević (BM 365). Prema anketi N1, osvaja tek 6,5 posto. Pavičić Vukičević po struci je profesorica komparativne književnosti i kroatistike, no čitav radni vijek vezan joj je uz politiku. Bila je Bandićeva zamjenica u dva navrata. Pavičić Vukičević u mjesec dana od naše posljednje ankete predstavila je kandidate za svoje zamjenike - sadašnjeg pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića te arhitekta Otta Barića, čija je kandidatura bila iznenađenje jer je bio vrlo kritičan prema potezima Milana Bandića.

Prema anketi N1, na drugom mjestu ipak se nalazi HDZ-ov kandidat Davor Filipović dok ga anketa Ipsosa stavlja na četvrto mjesto. Filipović je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a u utakmicu je utrčao s obećanjem da će Zagreb dobiti tvornicu cjepiva protiv karcinoma. U Skupštinu je ušao kad i Tomašević, a kako je HDZ u koaliciji s BM-om 365, dobili su Odbor za financije te ga je on vodio.

  • +7
Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na trećem mjestu prema anketi N1 je Vesna Škare Ožbolt. Iako trenutno radi kao odvjetnica, Škare Ožbolt itekako je poznata u hrvatskoj politici s obzirom na to da je bila bliska suradnica Franje Tuđmana, a kasnije i ministrica pravosuđa. U kampanji je zamijećena zbog plagijata. Naime Jutarnji list otkrio je da je plagirala program Marka Sladoljeva, kandidata Mosta na prošlim izborima, što je negirala i opovrgavala, a potom je navela da joj je netko hakirao stranicu, da bi se na kraju sve svelo na to da je u pitanju 'bila nespretna greška jedne volonterke, bez loših namjera'.

U anketama pri vrhu kotira i Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta. Po struci je inženjer građevine i diplomirani ekonomist, a u javnosti je najpoznatiji kao pjevač. U politiku je prošlih godina ušao na predsjedničkim izborima, a na parlamentarnima je osvojio saborski mandat i postao potpredsjednik Sabora.

Iako je visoko kotirao u ranijim anketama, SDP-ov kandidat Joško Klisović sada je pao nekoliko pozicija, a prema anketi N1 nalazi se tek na petom mjestu. Osim dva kratka dvogodišnja izleta i rada u privatnim tvrtkama, veći dio karijere proveo je u Ministarstvu vanjskih poslova, a bio je i predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića i zastupnik u Saboru. U posljednjih mjesec dana predstavio je svoje kandidate za zamjenike gradonačelnika - nestranačku profesoricu financija u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta Dinu Vasić te Renata Peteka, jednog od najaktivnijih gradskih zastupnika koji je odustao od svoje kandidature za gradonačelnika kako bi se pridružio Klisovićevu timu.

>>> Istraživanje: Koga će Zagrepčani izabrati 16. svibnja?

U donjem dijelu tablice prema anketama je kandidat Mosta Zvonimir Troskot. Ovaj diplomirani ekonomist aktivan je u kampanji, a ima tu sreću da može biti vidljiv i kao zastupnik u Saboru, no zasad ga građani ne prepoznaju u anketama.

Pad u anketama Joška Klisovića neki objašnjavaju i time što je u utrku ušla Anka Mrak Taritaš. Poslije propalih pregovora s Možemo! čelnica stranke GLAS odlučila se na samostalnu utrku. Bivša ministrica graditeljstva u Milanovićevoj vladi te aktualna saborska zastupnica kao kandidata za zamjenika gradonačelnika ovih dana predstavila je predsjednika Demokrata Miranda Mrsića nakon što je on odustao od svoje utrke za gradonačelnika.

Na dnu ljestvice prema zadnjim anketama nekoliko je kandidata. Među njima je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, bivši dogradonačelnik Svete Nedjelje, a odnedavno i saborski zastupnik.

Tu je i psihijatar Herman Vukušić, kandidat Agramera. Iako je na parlamentarnim izborima bio na listi Domovinskog pokreta, sada se odlučio na drugi put.

Među kandidatima je i bivša šefica Zagrebačkog holdinga Marina Pavković. Bivša je članica Starta Dalije Orešković te u utrku za Zagreb ulazi putem svoje udruge Obnovimo Zagreb.

Male šanse ankete daju HNS-ovu Željku Uhliru, aktualnom državnom tajniku u Ministarstvu graditeljstva. U kampanji se zasad fokusirao na obnovu Zagreba.