PRIMJER RIJEČKE NADBISKUPIJE

Nadbiskup Devčić promiče sjećanje na Holokaust

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 26.01.2011 20:12
  • Objavljeno 26.01.2011 u 18:39
Ivan Devčić

Ivan Devčić

Izvor: Cropix / Autor: Željko Sop

Predstavnica Yad Vashema Chava Baruch održala je 26. siječnja, uoči Dana sjećanja na Holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, predavanje i radionicu u Nadbiskupskom domu u Rijeci, javlja IKA

Na susretu su sudjelovali studenti i teolozi koji su već prošli program edukacije u memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu. Riječi pozdrava uputili su predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Kovačević i koordinator suradnje Međunarodne škole za studije holokausta iz Jeruzalema s Riječkom nadbiskupijom Matija Matičić, koji je prvi svećenik iz Hrvatske koji je prošao taj program edukacije.

U kolovozu protekle godine, a na inicijativu riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića, koji i ove godine daje primjer ostalim hrvatskim (nad)biskupima, dvadesetak je teologa, većinom vjeroučitelja, ali i četvorica svećenika u organizaciji Riječke nadbiskupije sudjelovalo na jednotjednom seminaru edukacije o Holokaustu u Jeruzalemu.

Memorijalni centar Yad Vashem
, znano je, opsežan je i dobro organiziran projekt sjećanja na progon Židova u drugom svjetskom ratu. Polaznici seminara, nakon što dobiju uvid u događanja Holokausta i svjedočanstva sudionika, pozvani su, svatko prema prilikama, dalje podučavati o Holokaustu u svojim sredinama. To se posebno odnosi na učitelje i profesore društvenih predmeta koji obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust mogu provesti u okviru školskog programa.

U pratnji koordinatora Matičića, Baruch je posjetila i gimnaziju Andrije Mohorovičića i talijansku osnovnu školu San Nicolo gdje je učenike upoznala sa strahotama Holokausta. Tom je prigodom podsjetila da se Dan sjećanja na Holokaust obilježava 27. siječnja, datumom oslobođenja logora Auschwitz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi