prevrtljivo proljeće

Nadate se ljetnom vremenu? Morate još pričekati: Kiša i početkom tjedna, pa kratka pauza, a od petka opet padaline

31.05.2020 u 08:13

Bionic
Reading

Kao ni na Dan državnosti, diljem Hrvatske suho neće biti ni tijekom posljednjeg svibanjskog dana, posebice ne na jugu, a prema kraju dana i sjeveru Hrvatske. No, veći dio nedjelje, u većini će Hrvatske biti suho i barem djelomice sunčano, ali za kraj svibnja razmjerno svježe, uz većinom sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i buru

Još češće kiše bit će tijekom toplijeg ponedjeljka, osobito u većini kopnenog područja. Od utorka do četvrtka prevladavat će suho, uz jačanje južine i daljnji porast temperature pa su u drugom dijelu tjedna ponegdje mogući i vrući dani, a od petka je i sve veća vjerojatnost za ponovno čestu kišu, javlja HRT.

Na istoku Hrvatske veći dio nedjelje suho, uz i dulja sunčana razdoblja. Kasno poslijepodne jače naoblačenje, a prema večeri u najsjevernijim predjelima već ponegdje kiša, češća u noći na ponedjeljak. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren, u Podunavlju i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, najviša dnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također u prvom dijelu dana dosta sunčanog vremena, uz promjenjivu naoblaku. Poslijepodne znatno oblačnije, a navečer mjestimice i kiša, ponajprije u najsjevernijim dijelovima, do kraja dana vjerojatno i drugdje.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a poslijepodne je pokoji lokalni pljusak moguć u gorju. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, zatim većinom slab i umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu ponegdje i jugozapadni vjetar pa će more biti uglavnom malo, ujutro ponegdje i umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te malom vjerojatnošću za poneki poslijepodnevni pljusak u unutrašnjosti. Mjestimice umjerenu buru zamijenit će zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome i sjeverozapadni, koji će poslijepodne biti i umjereno jak. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjerojatnost za pljusak vrlo je velika, a uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih razdoblja. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u dolini Neretve do 16 °C duž obale i na otocima, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

Prva polovina novoga tjedna na Jadranu će biti malo toplija od vikenda te postupno stabilnija. Još će u ponedjeljak uz jači razvoj oblaka pokoji pljusak biti moguć ponajprije na jugu. Buru, sjeverni i sjeverozapadni vjetar u srijedu će zamijeniti jugozapadnjak, na otvorenome prema večeri i jugo.

Ponedjeljak na kopnu vrlo promjenljiv uz mjestimičnu kišu, a utorak i srijeda bit će uglavnom suhi i barem djelomice sunčani. Puhat će umjeren, u ponedjeljak ponegdje i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U srijedu će vjetar biti slab i temperatura će porasti, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.