NOVA NJEMAČKA SRAMOTA

Nacist Barbie surađivao je s BND-om

17.01.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je ovih dana da je Klaus Barbie, poznatiji kao 'koljač iz Lyona', bio i agent zapadnonjemačke tajne službe BND nakon što je pobjegao u Boliviju, uz pomoć SAD. Barbieja je BND regrutirao 1966. godine, u njihove je dokumente zaveden pod brojem V43118 te kodnog imena Adler (u prijevodu: orao)

Bio je poznat kao 'koljač iz Lyona'. Nacistički zločinac Klaus Barbie bio je šef zloglasnog Gestapa u ovom francuskom gradu od 1942. do 1944. godine, a nadimak je više nego zaslužio. Istaknuo se okrutnošću, deportacijama, masovnim hapšenjima i smaknućima te mučenjem zatvorenika. Čak 14 tisuća ljudi po njegovim je naređenjima deportirano u logore smrti, a uhvatio je i ubio i vođu Pokreta otpora Jeana Muolina.

Od svih zvjerstava za koje je Barbie bio odgovoran vjerojatno je najgori prepad na sirotište sa židovskom djecom, koje je onda odmah poslao u Auschwitz, u smrt. U Francuskoj je ovaj zločinac osuđen na smrt na čak tri različita suđenja, i to 1947, 1952. i 1954. No Barbie je u tom trenutku već bio u Južnoj Americi, konkretno u  Boliviji.

Klaus Barbie tek početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća konačno je izručen Francuskoj, a na suđenju nije pokazao nikakvo kajanje. Do sada je bilo poznato to da su njegov bijeg od pravde omogućili Amerikanci, kojima su nakon Drugog svjetskog rata dobro došle informacije koje je Barbie imao o komunistima te su mu 1951. omogućili bijeg u Boliviju.

Ono što se pak nije znalo, sve dok to ovih dana nije otkrio njemački tjednik Der Spiegel, jest to da je Klaus Barbie bio i agent zapadnonjemačke tajne službe BND. Barbieja je BND regrutirao 1966. godine, u njihove dokumente je zaveden pod brojem V43118 te kodnim imenom Adler (u prijevodu: orao). Objašnjenje njegova angažmana u službenim dokumentima opravdano je zaključkom da 'ima duboka njemačka uvjerenja', kao i da je 'odlučan antikomunist'.

Nacistički je zločinac očito rado surađivao s tajnom službom svoje domovine te je tijekom 1966. poslao u Njemačku čak 35 izvještaja o političkom stanju u Boliviji i Južnoj Americi, a honorare za svoje špijuniranje primao je preko londonske Chartered Bank. Ipak, BND se nakon godinu dana predomislio te je prekinuo suradnju s Barbiejem.

On se pak vrlo dobro snašao u Boliviji, gdje je bio uključen u progon i mučenje ljevičara tijekom desničarske diktature, a bio je i predstavnik jedne njemačke kompanije koja je prodavala oružje i vojnu opremu te je bezbrižno živio sve do 1983. Tada je na izborima pobijedio umjereni političar Hernán Siles Zauzo, koji ga je izručio Francuskoj, gdje je Barbie konačno osuđen na doživotni zatvor, u kojem je umro od raka 1991. godine.

Otkriće Der Spiegela o suradnji BND-a i Klausa Barbieja još je jedna blamaža za njemačku tajnu službu, za koju se nedavno ispostavilo da je znala i gdje se skriva Adolf Eichmann, osam godina prije nego što je uhvaćen. BND i danas odbija objaviti kompromitirajuću dokumentaciju o svom djelovanju u prošlosti, no interes javnosti i medija očito ne uspijevaju zaustaviti ni oznake tajnosti.