Mijo šuto

Načelnik Zmijavaca o popisu stanovništva: Bio sam siguran da je došlo do nekakve pogreške, to se na kraju ispostavilo točnim

22.09.2022 u 22:53

Bionic
Reading

U općini Zmijavci u Splitsko-dalmatinskoj županiji primijećeni su neobični podaci popisa stanovništva, u nekim dijelovima bitno su drugačiji nego 2011. godine što je mnoge natjeralo na dodatna pitanja

Prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine u Zmijavcima žive 592 katolika, što čini 35,79 posto mještana. Najveći broj ih se opredijelio za ostale religije, njih 1010, što je 61,06 posto.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zmijavcima je živjelo gotovo 98 posto katolika.

Načelnik općine Zmijavci, Mijo Šuto (HDZ) rekao nam je da je nemoguće da je taj podatak točan. 'To je nemoguće, to je neka greška. Imali smo neki pad broja stanovništva, ali manjine su prisutne u malom broju i taj podatak je pogreška', kazao nam je Šuto dodavši da će provjeriti točnost podataka DZS-a.

Šuto je podatke provjerio i kako se ispostavilo neka pitanja zbunila su stanovnike Zmijavaca.

Načelnik Zmijavaca Mijo Šuto objasnio je za Dnevnik Nove TV kako je došlo do pogreške kod popisa stanovništva.

"Bio sam siguran da je došlo do nekakve pogreške što se na kraju ispostavilo točno nakon razgovora sa zaposlenicima Državnog zavoda za statistiku, ali i popisivača koji su obilazili Zmijavce.

Naime, bila su dva pitanja vezana za vjeroispovijest. Po prvom pitanju nešto malo više od 61 posto Zmijavčana izjasnilo da su vjernici, ali i da od tih 61 posto čak 98,22 posto da pripadaju rimokatoličkoj crkvi.

Na drugom pitanju njih više od 35 posto se izjasnilo da su katolici, dakle došlo je do preklapanja pitanja, i broj katolika u Zmijavcima se nije promijenio u odnosu na 2011. godinu. Stanovnika imamo manje, ali nije došlo do promjene postotka broja vjernika, a kamoli drastičnog kako bi se dalo iščitati pogrešnim tumačenjem rezultata popisa.

Naša općina je tradicionalna, u Zmijavcima je u 2021. godini rođeno 28 djece i svi su kršteni u našoj crkvi. Svi preminuli pokopani su uz katolički obred. Sva djeca u obje škole pohađaju vjeronak.

Mislim da je koncept samog popisa trebao biti nekako malo drugačiji i jasniji što se tiče vjerskih zajednica i vjeroispovijesti", naglasio je u izjavi za Dnevnik Nove TV načelnik Zmijavaca Mijo Šuto.