marin strmota

Demograf ima zanimljivo rješenje problema starenja Hrvata

22.09.2022 u 21:07

Bionic
Reading

DZS objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku, a podaci pokazuju da starimo brže od ostatka EU

Prema novim obavljenim podacima, od 3.888.529 stanovnika koji žive u Hrvatskoj, muškaraca je 1.865.129 (48,17 posto), a žena 2.006.704 (51,83 posto).

Detaljne podatke popisa stanovništva 2021. pročitajte NA OVOM LINKU.

Demograf Marin Strmota gostovao je u RTL-u Danas.

Govori kako ga podaci popisa stanovništva uopće ne iznenađuju jer Hrvatska, kaže, demografski propada od 1990., 1991. godine. Lani je zabilježen i rekordan prirodni pad, znatno veći od pretprošle. "Ubrzava se depopulacija RH i na tome svakako treba raditi", kaže.

Podatak da je gotovo oko sedam posto manje katolika, govori, tema je za sociologe. Ističe i da je popis tek podloga za istraživanje, ali zasigurno bi vjerska zajednica trebala preispitati neke stvari.

Ipak, iznenađuje podatak da se oko 180 tisuća ljudi izjasnilo kao ostali kršćani i oni nisu ubrojeni u katolike, ali iz Zavoda za statistiku pojašnjavaju da se više od 87 posto njih izjasnilo da su katolici što je isto vrlo zbunjujuće. Strmota tvrdi kako to ni njemu nije baš jasno kako su porasli ostali kršćani.

Smatra i kako nas ne čeka svijetla budućnost jer je sve više starih. "Ako je više od 12 posto stanovnika 60+ onda ste u kategoriji starenja i starosti duboke, a mi imamo 30 posto. Već smo stariji, za industriju također, mirovina je sigurno nešto što je otegotna okolnost", navodi.

Upitan što trebamo napraviti odmah da preokrenemo negativan trend kaže - promijeniti sve političare.