MIGRANTSKA KRIZA

Načelnik Vojnića i Zvonimir Troskot traže vojsku na granici s BiH

23.09.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić i saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritizirali su u subotu državnu vlast zbog migrantske krize i nezakonitih prelazaka u Hrvatsku, a Troskot je poručio da je ozbiljno povrijeđen hrvatski suverenitet pa bi na granicu trebalo poslati vojsku

Andrić je na konferenciji za novinare zatražio vojsku na granici, a povod za to je izjava načelnika policije Unsko-sanskog kantona da na pograničnom području djeluje skupina migranata iz Afganistana naoružana vatrenim automatskim oružjem, koja iznuđuje i pljačka migrante, a od policije iz BiH se sklanja u Hrvatsku.

"Tražimo da se granica hitno zatvori i vrati sigurnost u domove. S obzirom na pucnjavu na granici i na spoznaje da postoji naoružana skupina, ne osjećamo se sigurno. Svi smo tu u kućnom pritvoru i tražimo zaštitu", rekao je Andrić.

Izrazio je duboko razočaranje izjavom premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska neće graditi zidove i ograde prema Hrvatima u BiH.

"Jedan sam od Hrvata iz BiH, a za moje je rođake ograda već podignuta jer moraju čekati satima na graničnom prijelazu da uđu legalno u Hrvatsku. Dok preko granice ne mogu prenijeti niti sendvič, pretresa ih se i maltretira, drugi mogu nesmetano prelaziti granicu", poručio je Andrić.

Andrić je bio član HDZ-a, ali kaže da je prije par mjeseci napustio HDZ i za sada nije član niti jedne stranke.

  • +21
Davor Božinović u Slunju o migrantima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Troskot je ustvrdio da su migranti nedavno pucali na hrvatsku specijalnu policiju.

"Metak je pogodio u drvo prošavši između dvojice policajaca. Da je metak pogodio policajca, bi li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da je policajac ubio samoga sebe nespretnim rukovanjem oružjem", upitao je.

Rečeno je da su migranti pucali iz nervoze, a što je s našim ljudima? Policija radi odličan posao, ali visoke politike nema nigdje, kaže Troskot.

Prosvjed protiv kampa za migrante Izvor: Cropix / Autor: Mario Pusic

Također je rekao da je iz geostrateških razloga pogrešno graditi centar za prihvat migranata kod Krnjaka u Karlovačkoj županiji.

Poručio je da se migranti ne bi olako upuštali u prelazak granice, ako bi znali da je čuva vojska, a državni vrh nazvao "mlakonjama" istaknuvši da prije svega misli na premijera i ministra unutarnjih poslova.

Također smatra da bi se lokalne zajednice mogle samoorganizirati "jer im nacionalna politika neće pomoći".