KONTROVERZAN DOGOVOR

Europska unija Tunisu daje 127 milijuna eura za kontrolu migracija

23.09.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Tunis će od primiti 127 milijuna eura od Europske unije u sklopu paketa namijenjenog za smanjenje broja migranata koji iz te sjevernoafričke države stižu u Europu, objavila je Europska komisija u petak

Ta su sredstva dijelom vezana za kontroverzan dogovor između Europske komisije i Tunisa vrijedan više od milijardu eura, potpisanog u srpnju usprkos kritikama da vlada te zemlje krši ljudska prava, piše agencija dpa.

Nova pomoć, najavljena u petak, djelomično je namijenjena „rješavanju hitne situacije kojoj svjedočimo na Lampedusi“, rekla je glasnogovornica Europske komisije, govoreći o talijanskom otoku u blizini afričke obale na koji proteklih tjedana stižu tisuće migranata.

Oko 67 milijuna eura iz ukupnog iznosa izravno je namijenjeno za migracije. Dio sredstava potrošit će se za brodove i termalne kamere, operacije potraga i spašavanja, mjera protiv krijumčara i povratka izbjeglica.

Oko 60 milijuna eura namijenjeno je za proračunsku pomoć Tunisu u oporavku od koronakrize.

Tunis je jedna od glavnih tranzitnih država za izbjeglice koji iz Afrike stižu u Europu. Zbog svoje blizine obalnom gradu Sfaxu Lampedusa je dugo bila jedna od glavnih odredišta za migrante.

  • +5
Migranti na Lampedusi Izvor: EPA / Autor: CIRO FUSCO

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je posjetila talijanski otok s premijerkom te zemlje Giorgiom Meloni. Tijekom posjeta je najavila plan od deset točaka koje uključuju snažniji nadzor Sredozemlja i bolju obuku obalne straže Tunisa.

Ove godine je morskim putem u Italiju stiglo već više od 127 tisuća migranata, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova te zemlje. U cijeloj prošloj godini na talijanske obale stiglo ih je 66,2 tisuće.