sloboda medija

Načelnik Fažane: Nitko od političara nije mi se pridružio u osudi napada na novinare

02.04.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Načelnik općine Fažana Radomir Korać prvi je hrvatski političar koji je nedvosmisleno javno osudio napade novinare te pozvao ostale političare i premijera Andreja Plenkovića da mu se pridruže, no na njegov javni poziv upućen prije deset dana nitko od političara dosad se nije odazvao

'Kontaktirali su me novinari, ali nitko od političara. Nije ni potrebno da bilo koji političar kontaktira mene. Ja sam izjavio kako su napadi na novinare nedopustivi jer tako zaista mislim i pozvao sam sve političare na najodgovornijim funkcijama da i oni to javno kažu jer mislim da je takva poruka važna. Nitko se tom pozivu do sada nije odazvao', rekao je Korać za Hinu.

Fažanski načelnik pretprošle je subote rekao je kako su novinari uvijek dobrodošli u Fažanu te najavio da će u toj općini biti organizirani razni događaji vezani uz novinarstvo i okupljanja novinara jer je Fažana, kako je istaknuo, 'prijatelj novinara'.

'Nisam stručnjak za novinarstvo i za medije, ali svakom bi trebalo biti jasno koliko su novinari i mediji važni u društvu. Nažalost, u Hrvatskoj ima mnogo prijetnji i napada na novinare i to je jako loše. Mi političari smo izabrani da vodimo državu na različitim razinama odgovornosti pa smo najodgovorniji i za odnos prema novinarima. Zato je moja poruka svim političarima bez obzira na stranačku pripadnost da trebamo javno reći da su napadi na novinare nedopustivi i kada se nekome ne sviđa što o njima pišu', ističe Korać.

Dodao je i kako će Fažana biti domaćin raznim događanjima vezanima za novinare te kako će sa suradnicima osigurati prostor, tehničku pomoć i financijsku podršku u okviru mogućnosti općine.

Bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković potvrdio je kako sa suradnicima u Fažani, gdje se i preselio, namjerava organizirati programe koji bi okupljali hrvatske, ali i strane novinare i na kojima bi novinari mogli razmjenjivati iskustva, učiti, pokazivati rezultate svog rada te raspravljati o najvažnijim pitanjima novinarske struke.

Kako bi mogla biti ostvarena ideja o cjelogodišnjoj aktivnosti na razvoju kulturnih aktivnosti i sadržaja vezanih za novinare i novinarstvo ove godine ustanovljen je projekt Fažanafest čiji će središnji prgoram biti trećeg tjedna u rujnu.

Ove godine glavna tema bit će 'Satira i mediji' u okviru koje će biti organiziran međunarodni okrugli stol uz sudjelovanje eminentnih novinara, izložbe satiričnih karikatura, predstavljanje knjiga čiji su autori novinari satiričari', rekao je Leković.

Novinarske radionice, najavio je, vremenom bi trebale prerasti u Međunarodnu novinarsku školu.