BIJES NA KVARNERU

Načelnica Omišlja žestoko optužuje Vladu zbog LNG-a

03.03.2018 u 20:42

Bionic
Reading

Velikih prosvjedom u subotu u Rijeci protiv projekta plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku građani su rekli jasno ne takvom projektu. No, radi se o strateškom projektu Vlade Andreja Plenkovića i projektu koji snažno 'gura' hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pa će za promjene biti potrebno više od jednog prosvjeda.

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović, jedna od organizatora prosvjeda,  je kazala za Dnevnik Nove TV da je prosvjed u Rijeci bio prvi korak borbe. Sada očekuju reakciju ministra Tomislava Čorića, da vide hoće li ovo biti dovoljan znak ili će biti potrebno prosvjedovati u Zagrebu.

Na upit koliko su daleko spremni ići Ahmetović je kazala da će uvijek mirno i ne nasilno ići do krajnjih granica koje omogućuju pravni i politički instrumenti.

Istaknula je da na Kvarneru žive strpljivi ljudi.

'Ja sam strpljiva i već mjesecima čekam Vladu i premijera Plenkovića da mi odgovore na upit o studiji isplativosti i na moje dopise te zahtjeve za razgovorom. Neću nikome zadavati rokove, samo zadajem imperativ poštivanja zakonskih propisa RH i poštivanje volje ovih stanovnika', naglasila je.

>>> Prosvjed protiv LNG-a: Ne želimo da nam Vlada nameće smeće koje nitko drugi ne želi

Kaže da se općina ne protivi strateškim investicijama, ali one moraju biti po zakonu i ne na štetu stanovnika općine Omišalj.

Ono što traže je poštivanje procedure i zakonskih propisa koje u ovom slučaju, kako je naglasila Ahmetković, država očito kani prekršiti.

  • +17
Prosvjed građana protiv LNG plutajućeg terminala Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Ne samo to, nego i Ustav RH koji jamči lokalnoj samoupravi upravljanje svojim prostorom i prostorno planiranje, a prostorni plan općine Omišalj kaže ne plutajući LNG terminal, nego kopneni terminal', naglasila je.

Kaže da su odlučili prekršiti svoju odluku da se gradi kopneni LNG i smisliti novu verziju i prekršiti zapravo sve važeće zakonske propise.

'Ne znamo u čijem interesu', podvukla je.

Ahmetović je otkrila i da su se već žalili i europskih institucijama i investicijskim bankama koje bi potencijalno mogle uložiti u projekt i svi su odgovorili na njihove dopise za razliku od hrvatskih institucija.