veliki broj zahtjeva

Načelnica Omišlja: Zbog propusnica lokalnog stožera kaos u prelasku Krčkog mosta

02.04.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović u četvrtak je upozorila kako je zbog upute da općinski Stožer civilne zaštite izdaje propusnice preveliki broj osoba uputio zahtjeve za prelazak Krčkog mosta i 'stvoren je kaos', pa stožer više neće izdati nijednu propusnicu za dolazak s kopna

'Nama u Omišlju je jedino stvarno nužno i neophodno očuvanje zdravlja i života naših stanovnika', navela je Ahmetović u dopisu Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prema njihovoj uputi, istaknula je, samo u jednom danu stožeru u Omišlju zahtjeve za izdavanje propusnica za putovanje na otok Krk uputilo je čak 276 osoba i poslodavaca iz cijele Hrvatske.

'Uvažavajući napore Nacionalnog stožera da širenje epidemije stavi pod kontrolu, ovom uputom kontrola je izostala, a kreiran je kaos kako po pitanju zdravstvenih, tako i po pitanju gospodarskih posljedica predmetne upute', poručila je.

Upozorila je kako je na taj način sva odgovornost za moguće širenje epidemije na otok stavljena na leđa lokalnih stožera civilne zaštite te čelnih ljudi općina i gradova, koji o izdavanju propusnica odlučuju temeljem kriterija je li dolazak tih osoba neophodan i neodgodiv.

Ahmetović je pojasnila kako svakodnevno s kopna u Omišalj doputuje na stotine ljudi, među ostalima i radnici angažirani na projektima izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin i terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG terminala).

Ti se radnici, ističe, kreću po Omišlju, na gradilištima u samom mjestu, kupuju u lokalnim trgovinama, odlaze na poštu ili u ljekarnu.

Po isteku radnog vremena, dodaje, prelaze Krčki most vraćajući se na kopno, a omišaljski stožer ne zna kuda se kreću izvan radnog vremena, pridržavaju li se u slobodno vrijeme propisanih mjera izolacije, odlaze li vikendima i neradnim danima u mjesta prebivališta, od kojih su neka žarišta zaraze.

Načelnica upozorava da se ti radnici potom ponovno na dnevnoj bazi vraćaju u Omišalj te potencijalno ugrožavaju zdravlje i život tamošnjih stanovnika.

Navodi i da neki poslodavci (JANAF, GPP Mikić, Zračna luka Rijeka, Hoteli Njivice i drugi) u Omišlju okupljaju desetine ili stotine izvođača i kooperanata iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Uputom za izdavanje propusnica, naglasila je Ahmetovič, na Općinu Omišalj i njezin Stožer civilne zaštite prenijeta je odgovornost za izdavanje i neizdavanje propusnice, jer ako izdaju propusnicu radnicima i utvrdi li se da su zaraženi vrlo je vjerojatno da su zarazu prenijell na stanovnike, 'a odgovornost za to snosimo mi'.

Ako, pak stožer odbije izdati propusnice, poslodavci i izvođači spomenutih projekata optužit će ih za opstrukciju ili gospodarski krah, istaknula je.

Ahmetović je zaključila da omišaljski stožer slijedom navedenoga neće izdati nijednu propusnicu za dolazak osoba s kopna.