56. MeđunarodnA izložba cvijeća

Na zagrebačkom Bundeku otvoren Floraart 2022. na kojem možete vidjeti 100 tisuća sadnica

19.05.2022 u 16:30

Bionic
Reading

56. Međunarodnu vrtnu izložbu "Floraart 2022.", u četvrtak je u parku Bundek svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uz poziv građanima da dođu i uživaju u toj izložbi koja se održava do 22. svibnja, a ulaz je besplatan

'Vjerujem da nam u ova teška vremena - inflacije, potresa, rata, pandemije - treba malo više lijepog cvijeća u životu i zato dođite na Bundek gdje ćete se malo obnoviti s jednom dobrom energijom', poručio je građanima gradonačelnik Tomašević.

'Floraart, 56 godina tradicije, krenuo je na Gornjem gradu, a i dalje je jedan od ključnih, zapravo najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe", istaknuo je. Poručio je da će tu izložbu Grad Zagreb i dalje podupirati, i financijski i logistički i na svaki drugi način, kako bi posebice domaći proizvođači cvijeća došli do izražaja, smanjio se deficit u vanjsko-trgovinskoj bilanci te imali više izvoza a manje uvoza cvijeća.

Tomašević je podsjetio da izložbe nije bilo zbog pandemije, a ove godine se predstavlja 160 izlagača i može se vidjeti čak 100.000 sadnica. Rekao je kako mu je drago da se izložba širi i unaprjeđuje, a posebice da se unaprjeđuje međunarodna suradnja, te je zahvalio na dolasku gostima iz Republike Koreje koji su prisustvovali otvorenju izložbe zajedno s veleposlanikom.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozdravila je suradnju s Republikom Korejom te poručila kako je 'teško zamisliti u proljetni dan ljepši događaj koji unosi više sklada u ovom nemirnom vremenu'. Istaknula je da su proizvođači cvijeća podržani različitim mjerama, nacionalnim i iz programa Ruralnog razvoja. Ugovorili su projekte i potpore od 15 milijuna kuna, pri čemu je do danas isplaćeno 12,8 milijuna kuna, a veseli da pola tih projekata nose mladi poljoprivrednici.

  • +9
Floraart 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Također, za unaprjeđenje konkurentnosti i preuzimanje novih tehnologija ugovoreno je projekata od gotovo sedam milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno nešto više od pet milijuna kuna. Rekla je da su ti proizvođači prvi put imali prilike koristiti i posebne mjere koje se odnose na olakšavanje tereta krize pa je njih 43 zavrijedilo posebnu potporu uslijed pandemije vrijednu 2,2 milijuna kuna.

Ministrica Vučković kaže kako proizvođači cvijeća s pravom ističu da bi trebali dobivati još veću podršku i da bi se još bolje trebalo sagledavati njihov značaj za Hrvatsku. Istaknula je kako je Hrvatska izrazito deficitarna u vanjskoj trgovini cvijećem te najavila da će u sljedećem višegodišnjem financijskom razdoblju taj sektor imati i veću i značajniju podršku.