INAUGURACIJA U BEOGRADU

Na Vučićevoj zabavi nema dekoltea i plesa, a bit će izložen plašt kneza Lazara

23.06.2017 u 11:53

Aleksandar Vučić

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak navečer organizira grandioznu inauguraciju koju već neki nazivaju krunidbom novog srpskog vožda. Svečanost je neobična i jer se inauguracija u politici organizira prilikom preuzimanja dužnosti, a Vučić je dužnost već preuzeo

Tako ispada da novi srpski predsjednik organizira grandioznu proslavu sebi u čast. Ipak, definicija pojma 'inauguracija' je dovoljno široka da pokrije Vučićevu ekstravaganciju. Ništa nije prepušteno slučaju i sve je brižno isplanirano do najsitnijih detalja. Vučiću će čestitati isključivo strani državnici, a ostalima je dovoljna čast što su pozvani. Pravilo je da se s predsjednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru dulje od desetak sekundi, a poljupci i zagrljaji obično nisu dio diplomatskog protokola.

Trubači i šest tona mesa  

U pozivnicama stoji, uz napomenu 'obavezno', da gospoda trebaju nositi tamno odijelo s jednobojnom kravatom, dok dame moraju imati svečane haljine. Blic piše da su zabranjeni dekoltei, a od gostiju se ne očekuje ni da plešu iako će glazbe biti.

Prema nekim podacima, za inauguraciju Aleksandra Vučića osigurano je oko šest tona mesa. Bit će tu raznih srpskih specijaliteta pa i neizbježnih ćevapčića. Kada je riječ o pićima, uz razne srbijanske sokove i vodu služit će se i srbijanska vina i rakije, a feštu će uveličati i trubači. Jednim dijelom inauguracija će se održavati ispred Palače, gdje će biti postavljen crveni tepih, svečani špalir vojnika i vojni orkestar.

Brojni gosti bit će raspoređeni po cijeloj zgradi, koja ima 22 dvorane. Svi dijelovi palače bit će prilagođeni svečanom događaju. Pred kraj inauguracije predviđen je obilazak svih salona u Palači, a svaki će tematski pokrivati određenu regiju Srbije. U njima će biti predstavnici turističkih organizacija koji će goste upućivati u 'prirodne ljepote i povijest' raznih dijelova Srbije. Tako će biti predstavljene Južna, Istočna, Centralna i Zapadna Srbija, kao i Vojvodina, Raška oblast, Beograd, ali i odmetnuta pokrajina Kosovo. Za puni spektakl, u hodnicima i dvoranama bit će izložene umjetničke postavke nekoliko muzeja. Jedna od njih je izložba 17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije (!), a uzvanici će moći vidjeti i plašt kneza Lazara.

Na inauguraciju je pozvano 5000 uzvanika, među kojima će biti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prema protokolu, hrvatska predsjednica sastat će se s Vučićem u 14.30 sati u petak. Iz Hrvatske na inauguraciju dolazi i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

  • +3
Aleksandar Vučić prisegnuo kao novi predsjednik Srbije Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Osim hrvatske predsjednice, Vučiću u goste dolazi dvadesetak šefova država i vlada, najviše iz zemalja bivše Jugoslavije, potom šefovi diplomacije, predsjednici parlamenata, diplomati. Među gostima će biti i predsjednici Crne Gore i Makedonije, Filip Vujanović i Gjorge Ivanov, kao i potpredsjednica Bugarske Ilijana Jotova. Inauguraciji će prisustvovati i mađarski premijer Viktor Orban i njegov austrijski kolega Christian Kern, kao i specijalni izaslanik Angele Merkel, bivši kancelar te zemlje Gerhard Schroeder, ali i prvi čovjek Vlade Gabona Emmanuel Issoze-Ngondet.

Vučiću najvažniji gost je prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan. Poznato je da Srbija s Emiratima gradi grandiozni osporavani projekt Beograd na vodi, koji bi trebao promijeniti lice glavnog grada Srbije. U ime Rusije inauguraciji će prisustvovati potpredsjednik Vlade Dmitrij Rogozin, a Europsku uniju predstavljat će povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn, dok Kina šalje potpredsjednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Ji Bingxuana.

Posebna prometna regulacija uvodi se već u 16 sati, velike su mjere sigurnosti, a srpska oporba u 18 sati zakazala je prosvjed protiv 'Vučićeve diktature'.