UPOZORENJE PARTNERIMA

Vučićevoj koaliciji 'prijeti raspad' ako ne podrži Anu Brnabić

18.06.2017 u 17:04

Bionic
Reading

Vladajućoj koaliciji u Srbiji, predvođenoj naprednjacima Aleksandra Vučića, prijeti raspad ukoliko njezini zastupnici u Skupštini Srbije ne podrže izbor Ane Brnabić za predsjednicu Vlade, objavio je u nedjelju ruski portal Sputnjik.

'Svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasovali za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić neće moći biti dio vlasti i morat će prijeći u oporbene redove', navodi Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu Srpske napredne stranke.

Odluka predsjednika Srbije Aleksanadra Vučića da povjeri mandat za sastav vlade ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je od prvog dana više problema nego što se očekivalo, a na neslogu u vladajućoj koaliciji ukazao je u subotu i potpredsjednik SNS-a i ministar policije Nebojša Stefanović, potvrdivši da će sjednica parlamenta biti odgođena dok se ne učvrsti parlamentarna većina.

Prema informacijama koje objavljuje portal Sputnjik upravo nesuglasje u redovima naprednjaka i njihovih koalicijskih parnera 'jedan je od razloga zbog čega je sjednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend', kako bi 'svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle — ostaju li u vladajućem bloku ili ga napuštaju'.

'U vrhu SNS tvrde da je Ana Brnabić kao mandatarka definitivni izbor predsednika države i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića, i da svi koji to ne podrže sami sebe formalno eliminiraju iz parlamentarne većine', navodi Sputnjik. Izvor iz SNS, naime, tvrdi kako "glasovaanje za novu premijerku, njezin program i novi sastav ministarskog tima u Nemanjinoj 11 nije obično glasovanje za neki zakon kada zastupnici imaju slobodu odlučivati sukladno svojim uvjerenjima.

Među prvima se izboru Ane Brnabić usprotivio vođa Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma poručivši kako 'Ana Brnabić neće biti njegov premijer', i to samo par sati nakon što je Aleksandar Vučić priopćio da je povjerio mandat za sastav buduće vlade aktualnoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave. Uz Markovića, izborom Brnabić nisu zadovolni ni pojedini članovi SNS, a glasovanje za buduću vladu za mnoge bi moglo biti presudno - 'hoće li zastupnici dosadašnje parlamentarne većine i partneri SNS podržati program iza kojeg stoji i predsjednik države Aleksandar Vučić ili prelaze u oporbeni tabor', navodi Sputnjik.

To, ponajprije, važi za šestero zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i predstavnike stranke nekadašnjeg novopazarskog muftije Muamera Zukorlića, koji su najavili da neće podržati izbor Ane Brnabić. Na istoj strani naći će se 'i pojedinci u Socijalističkoj partiji Srbije (Ivice Dačića) i Srpskoj naprednoj stranci koji odluče da glasuju za Vladu'.

Izvori iz vrha SNS tvrde i da 'Aleksandar Vučić neće ni u kojem slučaju promijeniti svoju odluku o izboru Ane Brnabić za mandatarku', a stranke i poslanici do sjednice parlamenta mogu odlučiti jesu li za ili ne, što će značiti da preuzimaju i 'političke posljedice unutar vlasti'.

Ministar policije i potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović naglasio je ranije kako je 'Vučić odlučan i ustrajan u svom prijedlogu i neće ga mijenjati ni po koju cijenu'.

'Ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću', rekao je Stefanović. Ana Brnabić je u međuvremenu izjavila za Radio-televiziju Srbije kako je 'najvažnije osigurati stabilnu većinu koja će omogućiti dalji nastavak započetih reformi'. 'Važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku', rekla je Ana Brnabić za RTS.

Predsjednik Srbije povjerio je 16. lipnja Ani Brnabić mandat za sastav i preustroj buduće vlade, ali su već istog dana počela nagađanja hoće li ona uspjeti osigurati parlamentarnu većinu jer su njezin izbor doveli u pitanje koalicijski partneri iz Jedinstvene Srbije, a postoji nezadovoljstvo Vučićevi prijedlogom i unutar SNS-a jer se očekivalo da premijer bude netko iz redova naprednjaka. Dio oporbe optužio je Vučića da je predlažući Anu Brnabić 'pokleknuo pod pritiscima Zapada'.