prilika za razgovor

Grabar-Kitarović u petak na Vučićevoj inauguraciji

20.06.2017 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ići će u petak na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, potvrdio je u utorak izvor iz Ureda predsjednice

Tom prigodom bit će održan i kraći susret dvoje predsjednika, rekao je isti izvor.

Aleksandar Vučić dužnost predsjednika Srbije preuzeo je još 31. svibnja, ali je svečanu inauguraciju odlučio održati 23. lipnja.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je nedavno u razgovoru za Novi list da u Vučiću 'napokon' ima pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore.

'Sada smo predsjednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ne trebamo glumiti prijateljstvo, nego rješavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak', kazala je.

U tom je intervjuu odbacila i ocjenu da prošle godine potpisanom deklaracijom o unapređenju odnosa dviju zemalja nije došlo do napretka u odnosima i dodala da 'to nije toliko javno vidljivo', ali da je ta deklaracija 'bila bitan iskorak u pravom trenutku'.

Raspored aktivnosti

Izvor s Pantovčaka najavio je i druge aktivnosti predsjednice do ljetne stanke.

Predsjednica će tako 30. lipnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku šefova država i vlada Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje tom inicijativom, a dan poslije, 1. srpnja, sudjelovat će na Dubrovnik Forumu, tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji koja se održava 12. put zaredom.

Tjedan poslije, 6. i 7. srpnja, predsjednica će sudjelovati na summitu inicijative 'Triju mora' u Varšavi, na kojem će poseban gost biti američki predsjednik Donald Trump.

Iz Ureda predsjednice najavljeno je također da će predsjednicu na obilježavanju Dana antifašističke borbe 22. lipnja u šumi Brezovica kod Siska, gdje je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, predstavljati istarski župan Valter Flego.

Nadalje, predsjednica će 18. srpnja sudjelovati na trilateralnom sastanku u Salzburgu s kolegama iz Slovenije i Austrije, a za 22. srpnja Pantovčak najavljuje najavljuje Dan otvorenih vrata na kojem očekuje više od tisuću gostiju, većinom Hrvata iz dijaspore.

Izvor je najavio i da bi tijekom srpnja trebala biti najvećim dijelom završena rotacija veleposlanika koja se već dugo najavljuje, a na jesen u potpunosti.

Iz Ureda predsjednice doznaje se također da će predsjednica nakon proslave Dana državnosti 25. lipnja dva tjedna ići na fizikalnu terapiju zbog bolova u kralježnici. Izvor ističe da predsjednica ne treba operaciju i da je njezino zdravstveno stanje inače uredno.