na sjednici vlade

Plenković se pohvalio rastom BDP-a, pa najavio vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja

30.05.2019 u 07:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi progovorio o procjeni rasta BDP-a. Potvrdio je i da će pokrenuti proces vraćanja Dana državnost na 30. svibnja

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi progovorio o procjeni rasta BDP-a od 3,9 posto. 'Ovo je više i od samih naših projekcija koje su za cijelu godinu bile 2,6 posto. Ohrabrujuće je i to što se rast temelji na povećanom izvozui, investicijama, ali i zahvaljujući politici naše Vlade koja je i kroz poreznu reformu doprinijela većoj potrošnji naših građana', kazao je.

Progovorio je i o europskim izborima i pohvalio veću izlaznost u Hrvatskoj i čestitao svim novoizabranim zastupnicima.

Pohvalio je i činjenicu da je povjerenstvo za spinalnu mišićnu atrofiju donijelo odluku da se taj lijek Spinraza učini dostupnim pacijentima na mehaničkoj ventilaciji preko HZZO-a. Kazao je kako je 1,4 milijardi kuna koliko Vlada odvaja za skupe lijekove najveći do sada.

Ukupan iznos novaca za skupe lijekove je 1,4 milijardi kuna. 'To je odluka koja je mogla biti moguća jedino kada ju donese struka', poručio je kritičarima koji smatraju da je lijek trebao ranije postati dostupan.

Potvrdio je dsa će pokrenuti proces vraćanja Dana državnost na 30. svibnja. 'Naš je stav da će dogodine biti 30 godišnjica konstituiranja Sabora i bila prigoda da napravimo sviježi pogled na ključne državne blagdane i da ovaj dan koji je najviše omiljen među hrvatskim narodom ponovno predložimo da bude Dan državnosti. Mi će mo o tome razgovarati s našim partnerima', najavio je premijer.

Na dnevnom su redu, među ostalim, set zakona o vodnim uslugama i vodnom gospodarstvu te uredbe o zakupu šumskog zemljišta u državnom vlasništvu i postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu države kao i odluka o izmjenama uvjeta kredita koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede.

Članovi Vlade glasat će i o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama, Zakonu o parničnom postupku, Nacrtu konačnog prijedloga zakona o sustavu državne uprave, Nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.