OKRUGLI STOL

Na tvrđavi Klis trebao bi zasjedati Hrvatski sabor

19.01.2013 u 22:49

Bionic
Reading

U subotu je u Klisu u Domu kulture održan okrugli stol pod naslovom 'Općina Klis kao turistička destinacija Splitsko-dalmatinske županije'. U radu okruglog stola, uz domaćine na čelu s Markom Galićem, načelnikom općine Klis, sudjelovali su Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma RH, Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja RH, i Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu

Razmatrane su mogućnosti razvoja turizma u Klisu, s naglaskom na bolju prezentaciju i brendiranje najpoznatije povijesne atrakcije, Kliške tvrđave koja je, recimo to filmskim rječnikom, hrvatski Camelot. Osim tog aspekta kulturnog turizma, istaknuto je da Klis ima potencijal i za vrhunsku ponudu adrenalinskog i avanturističkog turizma, seoskog turizma i gastronomije.

Posebno je bilo zanimljivo izlaganje Radoslava Bužančića, pročelnika splitskih konzervatora koji je osobno bio uključen u sve faze obnove Kliške utvrde posljednjih desetak godina. On je naveo u kojoj su fazi radovi na obnovi Providurovog stana, trenutno najvažnijeg zahvata na utvrdi koji bi bio muzej o uzbudljivoj povijesti tvrđave te protokolarni centar županije.

'Mi moramo vratiti dignitet Klisa koji je nulta točka hrvatske državnosti. Na toj utvrdi su stolovali Trpimirovići i na Klisu se vladalo hrvatskom kneževinom i kraljevstvom. Hrvati su brojem mali narod uzbudljive povijesti i naš europski suverenitet datira još u početak 9. stoljeće. Hrvatskom se stoljećima vladalo baš na Klisu. Stoga bi danas utvrda Klis trebala postati protokolarna rezidencija za župana, a na Klisu bi u nekim posebnim prilikama trebao zasjedati i Hrvatski sabor, što bi bila simbolična potvrda povijesnog kontinuiteta našeg suvereniteta', rekao je Bužančić.

On je predložio i da elitne hrvatske postrojbe polažu svečanu prisegu na toj utvrdi koja se kao feniks uvijek ponovno izdizala iz pepela. Šef splitskih konzervatora nadalje naglašava da se treba valorizirati iznimna važnost Klisa u ukupnoj hrvatskoj povijesti, što će na kraju rezultirati financijskom podrškom države u obnovi i revitalizaciji utvrde.

Na okruglom stolu se raspravljalo o modelu upravljanja najznačajnijim turističkim resursom te male općine i ponovo su došle do izražaja pravne i katastarske bizarnosti koje su rezultat opće zapuštenosti hrvatskog pravosuđa, pa tako još uvijek nije definirano tko je zapravo pravni nasljednik prethodnog vlasnika Socijalističke Republike Hrvatske. Zasad o utvrdi, spomeniku nulte kategorije, skrbi Ministarstvo kulture, a u raspravi je naglašeno da treba naći novi model upravljanja, tako da se iskoristi u turističkom razvoju, a to otvara i mogućnost korištenja europskih fondova u budućnosti.

Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma RH, domaćinima je potvrdio da se radi o velikoj razvojnoj mogućnosti i potencijalu, ali da se u početku treba fokusirati na dvije do tri glavne točke i onda mogu računati na pomoć resornog ministarstva koje priprema svojevrsnu listu i bodovanje kvalitete projekata koji će onda moći računati na podršku ministarstva.

Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja RH, istakao je da Klis predstavlja vrata Splita i Dalmacije i da treba napraviti iskorak u turizam, ali da inicijative moraju doći iz lokalne zajednice. Na osnovu dobrih inicijativa i pripremljenih projekata uslijedit će financiranje iz državnih i europskih fondova. Na okruglom stolu koji je organizirao lokalni ogranak SDP-a bili su predstavnici udruga iz Klisa i drugih političkih opcija. Umjesto zaključka, može se reći da je napravljen tek mali prvi korak, na potezu je sad lokalna zajednica, ali i Vlada RH, imajući na umu Bužančićeve izjave o Klisu kao svehrvatskom brandu.