BOOM U AZIJI I AFRICI

Na svijetu će 2012. biti 7 milijarda ljudi

12.03.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Svjetsko stanovništvo doseći će početkom 2012. sedam milijarda ljudi, a 2050. devet milijarda, pri ćemu će najveći porast biti u azijskim i afričkim zemljama u razvoju, objavio je u srijedu UN.

Hania Zlotnik, direktorica UN-ova Odjela za stanovništvo, izjavila je da se procjene iz 2006. godine nisu značajno promjenile.

"I dalje procjenjujemo da će do 2050. godine na svijetu biti devet milijarda ljudi", rekla je Zlotnik na konferenciji za novinare. "Procjenu temeljimo na pretpostavci da će se fertilitet koji je sada 2.56 djece po ženi smanjiti na 2.02 djeteta", dodala je.

Kada bi se fertilitet zadržao na današnjoj razini u svijetu bi 2050. godine bilo 10.5 milijarda ljudi. Ako se smanji više od očekivanog, na 1.5, tada će se svjetska populacija povećati na osam milijarda do sredine 21. stoljeća, istaknula je Zlotnik.

Rast stanovništva ostat će koncentriran u najnapućenijim zemljama svijeta. Očekuje se da će polovicu predviđenog rasta stanovništva ostvariti devet zemalja: Indija, Pakistan, Nigerija, Etiopija, SAD, Kongo, Tanzanija, Kina i Bangladeš.

Suprotno tomu, populacije 45 zemalja i regija smanjiti će se najmanje deset posto. Među njima su Japan, Italija te zemlje nastale raspadom bivšeg SSSR-a, kažu u UN-u.