motor društva

Selak Raspudić: Most je pokazao na primjeru Sinja da s riječi prelazi na djela

03.04.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Nositeljica liste Mosta za 1. izbornu jedinicu Marija Selak Raspudić predstavila je u srijedu mjere koje se tiču obrazovanja, demografije, djece i mladih, izrazivši žaljenje što je "obrazovanje kroz sve prethodne vlade bilo zadnja rupa na svirali"

"Obrazovanje je motor društva i jedino što nam može omogućiti razvoj i promjene koje su nam toliko potrebne", poručila je Selak Raspudić predstavljajući na konferenciji za novinare stranačke prioritete koji se tiču obrazovanja, djece i mladih.

Mostovci predlažu istraživački usmjerenu nastavu, profesionalno usmjeravanje djece od početka školovanja i sustavno praćenje njihova napretka kroz cijelo školovanje, kao i povećanje izdvajanja iz državnog proračuna za istraživanje i razvoj na 2,5 posto BDP-a.

Tu su i mjere usmjerene prema studentskoj populaciji, poput korištenja poreznih olakšica do 10 godina od ulaska u svijet rada, da se godine studiranja mogu otkupiti i ući u radni staž, vraćanje studentskih poliklinika u studentske centre i izgradnja studentskih domova.

Selak Raspudić naglašava problem međuvršnjačkog nasilja i predlaže zabranu mobitela u odgojno-obrazovanim ustanovama.

"Obrazovanje je, nažalost, kroz sve prethodne vlade bilo zadnja rupa na svirali. Najvažniji fokus Mostova programa je mentalno zdravlje djece i mladih sa cjelovitim rješenjima stručnjaka, kako se slučajevi međuvršnjačkog nasilja ne bi više ponavljali", kazala je.

"Most ima cjelovitu demografsku strategiju"

Most ima i cjelovitu demografsku strategiju, a ključne mjere su uvođenje jedinstvenog dječjeg doplatka za svako dijete, davanje po određenim kriterijima 20.000 državnih nekretnina mladim obiteljima, mogućnost da bake i djedovi koriste roditeljski dopust i za to primaju plaću u visini 70 posto proračunske osnovice, a majke koje imaju pravo biti doma tri godine s djecom mogu se ranije vratiti na tržište rada uz nastavak primanja naknade u visini 70 posto proračunske osnovice.

"Most je pokazao na primjeru Sinja da s riječi prelazi na djela, gdje je naš gradonačelnik otvorio čitav niz vrtića i uveo besplatne vrtiće. To treba biti cilj na razini države, jer mjesto u dječjem vrtiću je pravo za svako dijete", kaže Selak Raspudić.

Upitana o oglašavanju Hrvatske biskupske konferencije uoči izbora, odgovorila je kako bilo koja vjerska organizacija može komentirati društvene pojave, ali ne bi smjela zauzimati određenu političku stranu.

"Nisam vidjela priopćenje, no povremeno se događa, što smatram nepriličnim, da pojedini 'crkvenjaci' agitiraju za partikularne političke opcije. Oni mogu komentirati društvenu situaciju, ali ne mogu agitirati za određene političke opcije", rekla je dodavši kako ne očekuje niti da Crkva podrži Most.

Što se tiče revizije Vatikanskih ugovora, Selak Raspudić smatra da se rasprava može otvoriti o svemu, pa i o tome.