UBOJSTVA U LIVNU

Na suđenju za ratni zločin priložen dokument o ulozi Milijana Brkića

29.03.2017 u 20:46

Bionic
Reading

Federalna novinska agencija (FENA) iz BiH objavila je u srijedu pojedinosti obrane Zdenka Andabaka, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojega je Sud BiH u petak oslobodio optužbi za ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti u selu Grborezi 1993., na području Livna, ali mu se u odvojenom predmetu sudi i za zatvaranje, mučenje i ubojstva srpskih civila 1992. u osnovnoj školi 'Ivan Goran Kovačić' u Livnu. U novinskom izvješću spominje se i Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, za kojega se spekuliralo da je pod istragom pravosuđa u BiH, iako je tamošnje Tužiteljstvo 2015. demantiralo da se protiv Brkića vodi istraga i priprema optužnica

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, a sudi mu se s njegovim zamjenikom Muamirom Jašarevićem i pripadnikom kriminalističke službe Vojne policije HVO-a Seadom Velagićem.

FENA piše da je Andabakova obrana, među 35 uloženih dokaza, priložila i njegovu štednu knjižicu iz Zagreba, iz koje je vidljivo da je on dvaput u srpnju 1992. odlazio u Hrvatsku te izvještaj koji je sačinio optuženi, a iz kojeg je vidljivo da je boravio na terenu u Bugojnu u vrijeme počinjenja zločina u Livnu za koje ga optužnica tereti. Priložen je i dokaz da je Andabaka u odsutnosti mijenjao dozapovjednik Milijan Brkić, prenosi Livno Online.

Tužitelj Saša Sarajlić nije imao prigovora na ove dokaze, ali je rekao 'da oni ništa ne dokazuju', piše FENA. 'I ja dobijem gripu pa ne dođem na posao dva-tri dana. Novac je na račun u Zagrebu mogao odnijeti bilo tko', kazao je Sarajlić.

Nakon prošlogodišnjeg uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a iz Orašja, aktualizirane su spekulacije da Tužiteljstvo BiH vodi istrage i protiv nekih aktualnih visokih dužnosnika Republike Hrvatske. Gostujući u studenom u emisiji Otvoreno HTV-a, Milijan Brkić potvrdno je odgovorio na pitanje je li i on možda na popisu onih koji su pod istragom Tužiteljstva BiH.

'I ja sam na tom popisu, to znam pouzdano', rekao je Brkić, dodajući da Srbi 'svaki svoj poraz u osvajačkom pohodu prikazuju kao zločin onih koji su se branili, pa svatko od onih časnika koji su sudjelovali u obrani BiH i Hrvatske može biti na tom popisu'. 

Na pitanje ide li preko Neuma kad putuje u Dubrovnik, odgovorio je da je prije nekoliko dana bio u svojoj rodnoj grudi, Hercegovini, te najavio da će ići i dalje. 'Uopće se ne bojim toga, jer znam da sam čist pred sobom, pred dragim Bogom i pred narodom', rekao je. Upitan što ako ga privedu, rekao je da ako je to žrtva koju treba podnijeti za Hrvatsku – tu je. 

Inače, Sud BiH u petak oslobodio Andabaka za ratni zločin po optužnici koja ga je izravno teretila zlostavljanja i ubojstva civila srpske nacionalnosti s područja Livna, dok je bio u svojstvu pomoćnika načelnika uprave vojne policije HVO za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina koji je zapovijedao jurišnom bojnom vojne policije.

Optužnica se odnosila na zločine počinjene u selu Grborezi u kojem su pripadnici HVO, prema navodima optužnice, ubili dvije, a ranili jednu osobu, izvijestila je Hina.

Sud je procijenio kako tijekom sudskog postupka nije dokazano da je Andabak s tim imao veze. 'Uvijek sam vjerovao u pravosudni sustav BiH', kazao je Andabak nakon izricanja oslobađajuće presude.