ZAHTJEV IZ 1994. GODINE

U BiH uhićen osumnjičeni za ratni zločin u Daruvaru

23.03.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Državljanin Hrvatske i Srbije Rajko Aničić uhićen je u Bosni i Hercegovini temeljem tjeralice koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe tereteći ga za ratni zločin, a Sud BiH utvrdit će jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji u BiH.

Granična policija BiH potvrdila je kako je u srijedu, na graničnom prijelazu Rača sa Srbijom, uhićena osoba koju Hrvatska traži zbog ratnog zločina, a Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u četvrtak je prenijela kako je riječ o Rajku Aničiću.

Na ekstradicijskom ročištu koje je održano na Sudu BiH utvrđeno je kako je zahtjev za uhićenje Aničića izdan još u veljači 1994. godine, a teretilo ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sudac Branko Perić kazao mu je kako ga u Hrvatskoj traže zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine na području Daruvara, počinjene u razdoblju od kolovoza do prosinca 1991. godine.

Aničić je kazao mu nije poznato zašto ga pravosuđe Hrvatske traži, a odvjetnik Milorad Rašević je istaknuo kako tjeralica suda u Bjelovaru datira iz 1994. godine, dok je Aničić 1997. godine u Hrvatskoj bez problema ishodio osobne dokumente.

Godine 2013., kako tvrdi odvjetnik, Aničić je dobio dopis od ministarstva pravosuđa Hrvatske da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Sudac Perić je konstatirao kako je moguće da je postupak protiv Aničića obustavljen, ali da tjeralica nije povučena.

Prema zakonima BiH sud sada Aničiću može odrediti pritvor u trajanju do 18 dana, a Hrvatska u tom razdoblju ima priliku dostaviti dokumentaciju koja dokazuje opravdanost zahtjeva za uhićenje i izručenje.

Odluka o eventualnom pritvoru očekuje se u petak.