AFERA 'CORE MEDIA'

Na suđenju Svilanu Hloverka, Dijana Čuljak i Iva Gačić

19.07.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Suđenje bivšem direktoru Nove TV Siniši Svilanu zbog primanja mita od Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV počet će 3. rujna, određeno je danas na pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je prihvaćeno 30-ak svjedoka tužiteljstva i obrane

Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je novinarima da su uglavnom prihvaćeni svi svjedoci i dokazni prijedlozi USKOK-a i obrane, dodavši da će na klupe za svjedoke sjesti čitav niz zanimljivih imena.

Nije želio otkriti o kojim je imenima riječ, no neslužbeno se doznaje da su među prihvaćenim svjedocima novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, te bivša novinarka HTV-a i bivša Šelebajova supruga Dijana Čuljak

Početak suđenja je zakazan za 3. rujna. Optuženog Svilana USKOK tereti da je od direktora produkcijske tvrtke 'Core media' Vladimira Šelebaja Selliera uzeo 262 tisuće eura kako bi se njegove emisije prikazale na Novoj TV.


Sud je početkom lipnja potvrdio optužnicu protiv Svilana kojom ga se tereti da tri godine primao mito za emisije '1 na 1', 'U sridu', 'Istraga', 'Interijeri' i 'Rekonstrukcija', a za prikazivanje svake emisije iz određenog projekta navodno je primao po tisuću eura.

Novac su mu 'na ruke' po tvrdnjama tužiteljstva davali Šelebaj ili neki od posrednika, među kojima je bio i Šelebajev partner u 'Core mediji', estradni menadžer Edvin Softić. On je i priznao da je Svilanu nosio kuverte kad je Šelebaj bio na putu.

Svilan i Šelebaj navodno su počeli surađivati nakon što je Svilan 2004. s HTV-a prešao na Novu TV, gdje je bio zadužen za otkup projekata vanjske produkcije. Tužiteljstvo u optužnici od suda traži i da se Svilanu oduzme 262 tisuća eura jer je od 2004. do 2007. ugrožavao sigurnost platnog prometa.

Za primanje mita u gospodarskom poslovanju za koje je optužen predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina. Afera 'Core media' u javnost je izbila polovicom listopada prošle godine, kada je uhićen Šelebaj kojega se tereti da je uz pomoć petero suosumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima 'izvukao' šest milijuna kuna preko tvrtaka 'Core Media' i 'Media spot' te da je za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proračun na račun podizanja uračunatoga PDV-a. Nakon potvrđivanja optužnice Nova TV prekinula je suradnju sa Svilanom.