nove informacije

Na spornom letu u vojnom helikopteru bila su dva civila, a načelnik stožera Šundov otkrio i novi incident s hrvatskim vojnicima

26.11.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Povodom skandala u kojem je otkriveno da su u zrakoplovnu bazu u Zemuniku ulazili neovlašteni civili te da su ih vojni piloti vozili vojnim helikopterom, u utorak je u bazi na Plesu održana konferencija za medije

Na konferenciji je načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov prvi put iznio informaciju da su u zrakoplovnu bazu u Zemuniku neovlašteno ušla dva civila, a ne jedan, kako se dosad smatralo, te da su ta dva civila bila u helikopteru, ali je naglasio da je riječ bila samo o jednom letu, a ne više njih. Potvrdio je da je jedan civil bio prerušen u vojnog pilota, dok drugi nije. Također je naglasio da nije bilo prevoženja streljiva, nego samo ljudi.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

'Nije prevoženo nikakvo streljivo i naoružanje, ali je bilo manipuliranja streljivom vojnog podrijetla', rekao je Šundov a na novinarsko pitanje odgovorio je kako je manipuliranja streljivom bilo unutar vojne baze, no nije htio dalje objašnjavati.

'Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak', priopćili su iz MORH-a nakon konferencije za medije.

Šundov je izjavio kako ništa nije zataškavano, jer da je za incident iz Zemunika doznao početkom studenog, no da je kriminalističko istraživanje bilo u tijeku te da je vojska bila zamoljena da ne poduzima ništa kako ne bi ugrozila tu istragu.

Potvrdio je i smjene u zapovjednom lancu o kojima je tportal pisao u ponedjeljak, a za trojicu pilota koji su vozili civile u helikopteru rekao je kako su prijavljeni Vojnostegovnom sudu te da su suspendirani s dužnosti i da će čekati pravorijek izvan vojne baze.

Smijenjeni dosadašnji zapovjednik baze, brigadir Mario Pleša, bit će raspoređen u zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, potvrdio je Šundov.

Načelnik Glavnog stožera također je izvijestio medije o još jednom incidentu s hrvatskim vojnicima, ovaj put riječ je tome da su tri hrvatska vojnika konzumirala nedozvoljeni alkohol na vježbi u Austriji. Incident se dogodio prije nekoliko dana, a trojac je odmah vraćen u Hrvatsku te će biti stegovno kažnjeni.

  • +8
Konferencija za medije povodom skandala u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX