PRESICA STOŽERA

Na splitskom području 71 zaraženi, među njima dijete, liječnici i djelatnik zatvora

29.03.2020 u 12:28

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer je registrirano šest novooboljelih osoba, među njima je i jedno dijete s povišenom temperaturom i respiratornim simptomima. Dijete je na kućnoj skrbi. Ukupno je 71 osoba pozitivna u županiji, rekla je u nedjelju na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije. Ravnatelj KBC-a Split

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a, rekao je da su trenutno u splitskoj bolnici hospitalizirana 24 oboljela od Covida 19. Od tih 19, troje je respiratoru i svi su životno ugroženi, s tim da je jedan od njih u težem kliničkom stanju.

Izvijestio je da se testiranje na koronavirus provodi samostalno u Splitu, ali zbog tehnološkog ograničenja određen broj uzoraka se još mora slati u Zagreb. Idućeg tjedna bi i Nastavni zavod trebao početi testirati, pa će biti jednostavnije, najavio je ravnatelj.

Izvijestio je da je koronavirus dokazan i trojici djelatnika KBC-a, s odjela Nukelarne medicine, Klinike za onkologiju i Klinike za otorinolaringologiju. 'Cijeli rad u KBC-u se odvija redovito i bez zastoja. To troje djelatnika su izvan bolnice, rade drugi liječnici, organizirali smo način rada da se mogu zamijeniti bolesni', kazao je Meštrović, dodajući da će testiranje zdravstvenih djelatnika raditi što je 'najviše i nabolje moguće'.

Zbog zaraženog onkologa cjelokupna smjena zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, onkološki pacijenti su svi dobro, a oni rade po postupnicima u situacijama kad se dogodi koronavirus.

Željka Karin potvrdila je da je jedan zatvorski čuvar u Bilicama pozitivan, a zarazio se od ukućana. 'Obrađeni su svi epidemiološki kontakti, nema nikakve epidemiološke situacije u zatvoru. Taj zaposlenik nije bio u direktnom kontaktu sa zatvorenicima', kazala je Karin.

  • +12
Split: Policija upozorava građane da napuste javni prostor i zapute se kućama Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Nadamo se da nećemo imati velike eskalacije brojki, no ovaj porast oboljelih je očekivan s obzirom da se oboljevanje sada ne odnosi na kontakte s ljudima koji su došli iz središta infekcije već se sada virus širi u našoj populaciji. Ovo je prilika da još jednom kontroliramo naša kretanja i ponašanja', rekla je Karin.

'Postoji i asimptomatska bolest što znači da netko može imati virus u sebi, a da pritom ne mora imati nikakve simptome bolesti. Upravo su ti asimptomatski kliconoše problem jer bolest prenose drugim osobama', upozorila je Karin.

  • +30
Split u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, izvijestio je da je u karanteni na tom području 15 osoba. Pohvalio je gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića, koji je priopćio da je bolestan.

'Bio sam u kontaktu s njim telefonom, posljednji fizički kontakt bio je 15. ožujka. Dalibor se osjeća jako dobro i hvala mu na tome što je pokazao kako se odgovorno treba ponašati javna osoba', kazao je Boban, apelirajući na građane da dosljedno poštuju sve odluke Nacionalnog stožera.

'Imamo dojave o okupljanjima u autopraonicama, pred trgovinama gdje se ne poštuju pravila distanciranja', upozorio je, dodajući da su svi građani koji osjete simptome dužni istog trenutka kontaktirati svog obiteljskog liječnika i pozivajući sve da sa svojih prozora i balkona večeras u 20 sati zapjevaju 'Moju domovinu' u znak podrške zdravstvenom osoblju i svima onima 'koji su nam na dispoziciji 24 sata.'