ŽUPANICA NUDI 100.000 OBROKA

Na sisačkom području testiraju specijalne vreće za poplave

19.02.2014 u 15:17

  • +8

Podzemne vode potopile arheološki park Siscia in citu

Izvor: Pixsell / Autor: NIkola Cutuk/PIXSELL

Bionic
Reading

Sve je spremno za prihvat novog vodnog vala Save koji se očekuje u sisačkoj Posavini, istaknuo je danas Zoran Đuroković, rukovoditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, na sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje u Sisku.

Iako se od vodostaja Kupe i Save na tom području ne očekuju veći problemi, Đuroković je naglasio kako ipak treba biti na oprezu. Veću opasnost, rekao je, još uvijek predstavlja porast zaobalnih voda iz Odranskog polja.

'Budući da su prirodne retencije Odranskog, Mokrog i Lonjskog polja pune, vodu kontrolirano ispuštamo preko istočnog nasipa, a učvrstili smo i oko sedam kilometara nasipa. Osigurano je oko 10.000 prostornih metara materijala te čak 500.000 vreća', rekao je Đuroković.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Peričić kazao je kako je na području Sisačko-moslavačke županije svakoga dana na obrani od poplava angažirano oko 800 pripadnika Hrvatske vojske, vatrogasnih društava, DSZU-a, Hrvatskih voda i dobrovoljaca, 'što je za sada dovoljno'.

Iako su ove godine zabilježeni viši vodostaji Kupe nego 2010., Peričić smatra kako će upravo zbog djelotvornije zaštite štete biti manje. Napomenuo je kako se u obrani kuća na sisačkom području prvi put testiraju i tzv. 'upijajuće vreće', koje su punjene posebnim materijalom, koji u doticaju s vodom bubri i tako zatvara sve pore za prolaz vode.

'Na sjednici Županijske skupštine u petak predložit ću izdvajanje 100.000 kuna iz proračunske pričuve za pripremu toplog obroka ljudima na terenu. U dogovoru sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem dogovorit ćemo da biskupijski Caritas i Crveni križ preuzmu pripremu i distribuciju toplog obroka', najavila je županica Marina Lovrić Merzel. Pomoć u materijalu pružile su susjedne Slovenija i Mađarska, a u ljudstvu i mehanizaciji pomoć su ponudile Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija. Predstavnici Krapinsko-zagorske županije, predvođeni županom Željkom Kolarom i županijskim vatrogasnim zapovjednikom Marijanom Lovrenčićem sudjelovali su i u radu Stožera.