ZNANSTVENIK PROTIV HRT-A

'Na rubu znanosti' ili ludosti

Mišak Krešimir

Mišak Krešimir

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

'HRT krši niz zakona emitirajući već osmu godinu emisiju 'Na rubu znanosti' u sklopu znanstvenog programa. Emisija može biti mjesto jedino u zabavnom programu', rekao je za tportal dr. sc. Dejan Vinković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu

Vinković, koji je svoje stavove iznio i danas na okruglom stolu 'Mediji i znanost', smatra da se emitiranjem 'pseudoznanstvene' emisije u znanstvenom programu krši Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima. 'Čak je Programsko vijeće HRT-a u svom izvješću Saboru prošle godine hvalilo popularnošću koju ima ova emisija u sklopu Znanstveno-obrazovnog programa', kaže Vinković koji je uputio pritužbu o ovom problemu na niz adresa.


Vinković se pita tko nadzire provođenje Zakona o HRT-u, kada se osam godina rade ovakve 'greške'. 'Očito je da u odgovornih urednika na HRT-u, kao ni u institucija koje obavljaju nadzor nad radom HRT-a, ne postoji svijest o razlici između znanosti i pseudoznanosti te štetnosti pseudoznanosti po razvoj društva i razvoj institucija od javnog interesa', piše Vinković u pritužbi.

Emitiranjem 'Na rubu znanosti' u sklopu znanstvenog programa oštećena je satnica tog programa, jer se umjesto te emisije trebala emitirati ona koja je uistinu znanstvenog karaktera.

Pseudoznanost patološka je imitacija znanosti

Mihaela Maras

Mihaela Maras

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras

Vladimir Paar i Dejan Vinković

Ovaj fizičar pojašnjava kako nije uvijek lako prepoznati razlike između znanosti i pseudoznanosti, koju naziva patološkom imitacijom znanosti. No najlakše je prepoznati tipične teme poput letećih tanjura, proročanstava, duhova, liječenje bioenergijom, homeopatijom, gatanja i astrologije, koje su česte u emisiji.

Potkrepljujući svoj stav, Vinković je izvukao podatak da su znanost i pseudoznanstvene teme razdvojene i u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja; tako su znanstvenici klasificirani pod Rod 2, dok su astrolog i gatara klasificirani pod Rod 5 kao uslužne djelatnosti.

Vinković smatra da se promicanjem tema poput liječenja raka kristalima ili navoda o štetnosti cijepljenja mogu ugroziti i ljudski životi. Ne dovodi u pitanje pojavljivanje takvih tema u sklopu znanstvenog programa, ako bi o njima progovorili znanstvenici. Kaže da urednik Krešimir Mišak u studiju ponekad ugosti znanstvenike, no samo one koji bi potencirali pseudoznanstvenu obradu teme, kao što je akademik Vladimir Paar tvrdio da ulazimo u ovom stoljeću u ledeno doba.

Vinković ne dovodi u pitanje nesumnjivu popularnost ove emisije, no smatra da to nije čudno s obzirom na o da prema istraživanju u ukazanja i čuda ne vjeruje 23 posto ispitanih, a u amajlije i talismane ne vjeruje 43 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi