ZNANSTVENIK PROTIV HRT-A

'Na rubu znanosti' ili ludosti

20.05.2010 u 15:04

Bionic
Reading

'HRT krši niz zakona emitirajući već osmu godinu emisiju 'Na rubu znanosti' u sklopu znanstvenog programa. Emisija može biti mjesto jedino u zabavnom programu', rekao je za tportal dr. sc. Dejan Vinković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu

Vinković, koji je svoje stavove iznio i danas na okruglom stolu 'Mediji i znanost', smatra da se emitiranjem 'pseudoznanstvene' emisije u znanstvenom programu krši Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima. 'Čak je Programsko vijeće HRT-a u svom izvješću Saboru prošle godine hvalilo popularnošću koju ima ova emisija u sklopu Znanstveno-obrazovnog programa', kaže Vinković koji je uputio pritužbu o ovom problemu na niz adresa.


Vinković se pita tko nadzire provođenje Zakona o HRT-u, kada se osam godina rade ovakve 'greške'. 'Očito je da u odgovornih urednika na HRT-u, kao ni u institucija koje obavljaju nadzor nad radom HRT-a, ne postoji svijest o razlici između znanosti i pseudoznanosti te štetnosti pseudoznanosti po razvoj društva i razvoj institucija od javnog interesa', piše Vinković u pritužbi.

Emitiranjem 'Na rubu znanosti' u sklopu znanstvenog programa oštećena je satnica tog programa, jer se umjesto te emisije trebala emitirati ona koja je uistinu znanstvenog karaktera.

Pseudoznanost patološka je imitacija znanosti

Vladimir Paar i Dejan Vinković

Ovaj fizičar pojašnjava kako nije uvijek lako prepoznati razlike između znanosti i pseudoznanosti, koju naziva patološkom imitacijom znanosti. No najlakše je prepoznati tipične teme poput letećih tanjura, proročanstava, duhova, liječenje bioenergijom, homeopatijom, gatanja i astrologije, koje su česte u emisiji.

Potkrepljujući svoj stav, Vinković je izvukao podatak da su znanost i pseudoznanstvene teme razdvojene i u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja; tako su znanstvenici klasificirani pod Rod 2, dok su astrolog i gatara klasificirani pod Rod 5 kao uslužne djelatnosti.

Vinković smatra da se promicanjem tema poput liječenja raka kristalima ili navoda o štetnosti cijepljenja mogu ugroziti i ljudski životi. Ne dovodi u pitanje pojavljivanje takvih tema u sklopu znanstvenog programa, ako bi o njima progovorili znanstvenici. Kaže da urednik Krešimir Mišak u studiju ponekad ugosti znanstvenike, no samo one koji bi potencirali pseudoznanstvenu obradu teme, kao što je akademik Vladimir Paar tvrdio da ulazimo u ovom stoljeću u ledeno doba.

Vinković ne dovodi u pitanje nesumnjivu popularnost ove emisije, no smatra da to nije čudno s obzirom na o da prema istraživanju u ukazanja i čuda ne vjeruje 23 posto ispitanih, a u amajlije i talismane ne vjeruje 43 posto.