ŠALJE JAKE SNAGE NA PACIFIK

Na redu je hladni rat SAD-a i Kine!?

05.01.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u četvrtak vojnu strategiju koja predviđa veću američku vojnu nazočnost u Aziji, ali i manji broj vojnika u Europi te smanjenje sveukupnog broja vojnika na 490.000 tijekom idućih deset godina, javljaju američki mediji i podsjećaju da Pentagon, nakon cijelog desetljeća ratovanja, smanjuje proračun za 450 milijardi dolara

SAD neće, međutim, 'umiroviti' niti jedan od 11 nosača zrakoplova, tvrde dužnosnici Pentagona. Obama, koji se na konferenciji za novinare u Pentagonu našao uz bok ministra obrane Leona Panette, predstavio je strateški dokument u kojem stoji da će SAD zadržati vojne snage sposobne za pobjedu u ratu i istovremeno će u drugom sukobu biti sposobne suprotstaviti se suparniku. To je odmak od cilja kojeg je vojska do sada zagovarala, a radi se o sposobnosti vođenja istovremena dva rata na različitim lokacijama.

Manja vojska je jasan signal da Pentagon ne razmišlja o vođenju još jednog skupog rata, poput onih u Afganistanu ili Iraku.'Naša će vojska biti tanja, ali svijet mora znati - SAD će zadržati vojnu superiornost sa snagama koje su okretne, fleksibilne i spremne za svaku vrst izazova i prijetnji', rekao je Obama.

U uvodniku strateškog dokumenta Obama je napisao: 'Naša je nacija u razdoblju tranzicije'. Nova će strategija, doznaje se iz dokumenta, veću pozornost posvetiti neposrednim prijetnjama poput cyber-ratovanja i terorizma.

Što se usmjeravanja pažnje na Aziju tiče, Pentagon je sve zabrinutiji zbog strateških ciljeva Kine. Peking, naime, razvija novu generaciju oružja koja bi mogla američke pomorske i zračne snage spriječiti u prodiranju na daleki istok. Zbog toga se Obama i usprotivio smanjenju broja nosača zrakoplova jer smatra potrebnim imati jake snage na Pacifiku, kao protutežu Kini.

Na konferenciji za novinare je rečeno da SAD sigurnost u području Perzijskog zaljeva smatra vrlo važnim pitanjem te da će surađivati s Vijećem za suradnju u zaljevu (GOC) kako bi se spriječilo da Iran razvije nuklearno oružje.

Za Europu je najavljeno smanjenje broja kopnene vojske za jednu borbenu brigadu, jedinicu od 3.000 do 4.000 vojnika, ovisno o sastavu brigade. Administracija i Kongres već su smanjili izdvajanja za obranu. Proračun za obranu od 662 milijarde dolara, planiran za sljedeću godinu, za 27 milijardi dolara je manji nego što je predlagala administracija i za 43 milijarde dolara manji nego što je Kongres dao Pentagonu ove godine.