DALMATINCI SLABIH ŽIVACA

Na psihijatriji godišnje 80 tisuća pregleda

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 22:49
  • Objavljeno 21.04.2009 u 22:38
Doktor bolnica medicinski karton

Doktor bolnica medicinski karton

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na Psihijatriji je 100 kreveta i 21 liječnik, a trebalo bi ih barem 30. Dnevno se javlja i po 20 pacijenata koji bi htjeli na bolničko liječenje. Postoji potreba i za osnivanjem Dječje psihijatrije, kaže dr. Goran Dodig

Klinika za psihijatriju ima 100 kreveta i to jednostavno nisu optimalni kapaciteti za sve one koji bi trebali boraviti na njoj. Ujedno, za sada ne postoje planovi za proširenje Klinike i dobivanje većeg broja kreveta, piše Slobodna Dalmacija

Jedino je u planu osnivanje Dječje psihijatrije, no u taj projekt će se krenuti kada budu osigurana sredstva, kazao nam je dr. Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

No, nisu samo smještajni kapaciteti problem na splitskoj Psihijatriji, problemi se pojavljuju i s manjkom stručnoga liječničkog kadra.

- Na Odjelu ima 21 specijalist psihijatar, a prema mojoj procjeni trebalo bi nas biti najmanje 30. Opseg posla je iz dana u dan sve veći i nasušna je potreba za novim liječnicima. Na Klinici godišnje imamo između 1500 i 1700 ležećih pacijenata, dok u našoj ambulanti kroz godinu obavimo oko 80 tisuća intervencija - istaknuo je dr. Dodig.

Na hitnom psihijatrijskom prijamu svakodnevno se javlja 20-ak osoba koje bi, zbog raznih psihičkih smetnji, htjele boraviti na Klinici. Zbog malih kapaciteta mora se raditi svojevrsni odabir i primati samo one kojima je to prijeko potrebno. Dijagnoze ambulantnih pacijenata su različite, ima dosta anksiozno-depresivnih stanja, PTSP-a, shizofrenija i psihoza, veli dr. Dodig.

Budući da je posljednjih godina povećana stopa psihičkih smetnji kod najmlađih, pokazala se potreba osnivanja Dječje psihijatrije.

- Na Klinici trenutačno imamo samo jednog liječnika i psihologa koji se bave problemom adolescenata. To je apsolutno nedostatno jer je sve više najmlađih kojima je potrebna pomoć psihijatra i psihologa. Vrlo često se događa da svu djecu kojoj je potrebna pomoć ne možemo pregledati u jednom danu, pa ih naručujemo.

Istodobno, kada se razgovara s djecom, razgovara se i s njihovim roditeljima, te se na taj način nastoje riješiti problemi koji “pritiskaju” djecu. Liječnik specijalist s takvim djetetom, koje ima određenih problema, provede u razgovoru sat vremena, dok je dijete ostala 23 sata dnevno u krugu obitelji i prijatelja.

Da imamo više dječjih psihijatara, djeci bismo mogli bolje pomoći - zaključio je dr. Dodig.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi