NOVA POLITIČKA KRIZA

Na prosvjedima u Gruziji tisuće pristaša oporbe traže nove izbore

08.11.2020 u 17:17

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća pristaša oporbe izašlo je u nedjelju na ulice gruzijskih gradova zahtijevajući održavanje novih izbora i optužujući vlasti da su namjestile prethodne, na kojima je tijesno pobijedila vladajuća stranka.

Glavna prometnica u Tbilisiju pretvorila se u more gruzijskih zastava dok su se prosvjednici okupljali ispred zgrade parlamenta. Mnogi među njima nosili su zaštitne maske.

Po službenim podacima, stranka Gruzijski san, milijarderke Bidzine Ivanišvili pobijedila je na izborima održanim 31. listopada s nešto više od 48 posto glasova.

No pristaše oporbe osudile su izbornu prijevaru, odbivši ući u parlament, što potiče bojazan od nove političke krize u ovoj zemlji u kojoj izbori često izazivaju pomutnju i redovito su obilježeni velikim prosvjedima. Gruzijski san je negirao bilo kakvo namještanje izbora.

Oporba je ovim parlamentarnim izborima pristupila s puno nade, a glavna oporbena stranka Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija uspjela je okupiti sve ostale oporbene stranke, obećavši formiranje koalicijske vlade u slučaju pobjede.

"Zahtijevamo smjenu potpuno diskreditirane izborne administracije i održavanje novih izbora", rekao je u nedjelju AFP-u dužnosnik UNM-a Salome Samadašvili, dodavši da bi taj potez mogao "pridonijeti održanju stabilnosti u zemlji" te da "Gruzijski san nije dobio demokratski mandat za ostanak na vlasti".

Gruzijski premijer Georgij Gaharija je rekao da su izbori "još jedna važna prekretnica u demokratskom razvoju Gruzije" te je kritizirao oporbu zbog organiziranja masovnih skupova usred pandemije.

Gaharija, koji je pozitivan na koronavirus i već je tjedan dana i sam u karanteni, od ponedjeljka je najavio uvođenje policijskog sata u nekoliko većih gruzijskih gradova.

Međunarodni promatrači nisu imali većih primjedbi na održavanje izbora, ali su kazali i da su oni nisu bili "besprijekorni".

Točan sastav parlamenta još nije poznat. Izbori odlučuju o 120 od 150 mjesta u parlamentu, dok se ostalih 30 imenuje pojedinačnim ili uninominalnim načinom, što bi moglo rezultirati potencijalnim drugim krugom izbora koji se neće organizirati prije kraja studenog.