OESS:

Izbori u Gruziji uglavnom pošteni iako oporba poziva na prosvjede

01.11.2020 u 14:38

Bionic
Reading

OESS je u nedjelju priopćio da su parlamentarni izbori održani dan ranije u Gruziji prošli u kompetitivnom ozračju i da su općenito poštovane temeljne slobode, no unatoč tomu oporba poziva na masovne prosvjede, osporavajući njihove rezultate

U priopćenju OESS-a izbori su ocijenjeni vrlo pozitivnom ocjenom, no ima naznaka da je bilo pritisaka na birače i nekih nejasnoća na liniji vladajuće stranke i države, zbog čega je ipak "smanjeno povjerenje javnosti u neke aspekte izbornog procesa. "

Po podacima Središnjega izbornog povjerenstva, nakon gotovo 95 posto prebrojanih, vladajuća stranaka Gruzijski san dobila je 48,12 posto, a najveća oporbena stranka Ujedinjeni narodni pokret osvojila je 26,94 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, nekoliko je ostalih manjih oporbenih stranaka uspjelo prijeći prag od 1 posto, što će im zajamčiti mjesta u parlamentu.

No po najnovijim službenim rezultatima čini se da je Gruzija u nedjelju ipak na rubu političke krize jer je oporba pozvala na masovne prosvjede da bi osporila tijesne pobjedničke rezultate vladajuće stranke na parlamentarnim izborima.

Bivši gruzijski premijer, Bidzina Ivanišvili (64) rekao je da je vladajuća stranka Gruzijski san "pobijedila na izborima treći put zaredom" te je pozdravio pobjedu članova "sjajnog tima".

Čelnik oporbe, bivši predsjednik u egzilu, Mihail Sakašvili (52) tvrdi da Gruzijski san "masovno falsificira rezultate" izbora.

U izjavi iz Ukrajine, gdje radi za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, pozvao je svoje pristaše da se "masovno mobiliziraju u obrani glasova".

Njegova stranka, Ujedinjeni narodni pokret, pozvala je na demonstracije u nedjelju poslijepodne ispred zgrade parlamenta u glavnome gradu Tbilisiju, unatoč bojazni od posljedica kontakata zbog nedavnog velikog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u čitavoj zemlji.