oprečni rezultati

Nakon parlamentarnih izbora u Gruziji i vlast i oporba proglasile pobjedu

31.10.2020 u 21:25

Bionic
Reading

I stranka na vlasti i koalicija većine oporbenih stranaka u Gruziji proglasile su u subotu pobjedu na parlamentarnim izborima, a izlazne ankete pokazuju oprečne rezultate.

Čelnik Gruzijskog sna, milijarder Bidzina Ivanišvili (64), rekao je na televiziji da je njegova stranka "pobijedila na izborima treći put zaredom".

No i njegov glavni suparnik, bivši predsjednik Mihail Sakašvili (52) koji živi u izgnanstvu u inozemstvu, rekao je u televizijskom obraćanju da su "oporbene stranke odnijele trijumfalnu pobjedu".

Po anketi mreže Imedi TV sklone vladi, stranka Gruzijski san dobiva 55 posto glasova, a po ocjeni Mtavari TV-a koji podupire oporbu, potonja dobiva 52 posto.

"Oporbene stranke trebaju sada sastaviti vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Sakašvili, obraćajući se iz Ukrajine, gdje radi za predsjednika Volodimira Zelenskog i gdje je ovih godina ostvario iznimnu političku karijeru.

Sakašvili je u subotu izjavio da nema ambicija za "neko mjesto u (gruzijskoj) vladi", dok se spominje mogućnost njegova povratka u zemlju ako pobijedi oporba.

Gruzija, planinska zemlja s četiri milijuna stanovnika, rijedak je primjer demokracije među bivšim zemljama SSSR-a koju redovito potresaju protuvladini prosvjedi.

Budući da bi poslijeizborna kriza mogla ugroziti stabilnost zemlje, njezini zapadni saveznici, napose Sjedinjene Države, pozorno prate izbore.

Američka veleposlanica u Tbilisiju Kelly Degnan objavila je na Facebooku da međunarodna zajednica prati izbore jer "gruzijski birači zaslužuju da sudjeluju u slobodnim i u poštenim izborima".

Sakašvilijeva stranka Ujedinjen nacionalni pokret (MNU) uspio je ove godine okupiti više oporbenih skupina kako bi se sučelio s Gruzijskim snom Ivanišvilija, na vlasti od 2012.

Zbog zamršenog izbornog zakona konačni rezultati će se znati tek krajem studenog. No prvi rezultati trebali bi se znati poslije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Izbore prate međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Izlaznost je bila blizu 46 posto tri sata nakon završetka glasanja, objavilo je izborno povjerenstvo. Veća je nego na izborima 2016. u isto vrijeme, unatoč nedavnom naglom porastu broja zaraženih koronavirusom u zemlji.

G. 2013. Mihail Sakašvili je otišao iz zemlje nakon svog drugog mandata jer se bojao uhićenja zbog optužbi za zloporabu vlasti.

U osam godina vladavine stranka Gruzijski san gubila je na popularnosti zbog gospodarske stagnacije i optužaba za povredu demokracije. Njegova se predsjednika Bidzinu Ivanišvilija optužuje da je činio pritisak na svoje protivnike i stvorio korupcijsku mrežu.

"On je oligarh koji posjeduje 40 posto bogatstva zemlje koje se dočepao i upravlja njome kao svojim feudom", rekao je Sakašvili u razgovoru za agenciju France Presse.