BOSANSKI LONAC

Na proljeće obnova kuća Hrvatima koji se žele vratiti

30.01.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine poduzima sve kako bi što više doniranih sredstava namijenjenih povratku izbjeglica što prije postalo operativnima s ciljem da već ovog proljeća započne obnova kuća onima koji se žele vratiti, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar za ljudska prava i izbjelgice BiH Damir Ljubić tijekom susreta s predsjednikom Biskupske konferencije BiH i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem

Ljubić je Komaricu i Puljića izvijestio o provedbi plana pomoći povratnicima koji se sada nalaze u zemljama regije te je obećao kako će javni poziv za povratak biti produžen i nakon 7. veljače kada istječe prvobitno planirani rok do kojega se trebalo prijaviti za pomoć u obnovi kuća.

Kako je priopćeno nakon sastanka, Ljubić je biskupa Komaricu i kardinala Puljića izvijestio i o razgovorima koje je vodio ili će voditi s najvišim dužnosnicima Hrvatske i Srbije s ciljem što brže i što učinkovitije provedbe plana i programa obnove domova, najprije onima koji nemaju nikakvog smještaja, a potom i svima koji se žele vratiti svojim kućama, a do sada nisu dobili donaciju za rješavanje stambenog pitanja.

Početkom siječnja objavljen je javni poziv izbjeglim osobama iz BiH u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH.

Biskup Komarica podsjetio je ministra Ljubića kako je i apostolski nuncij u Hrvatskoj na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH ponovo ukazao na pismo-poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea kojim je izražena zabrinutost pape Benedikta XVI. i Svete Stolice u pogledu budućnosti Katoličke crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata katolika.

Ukazao je na dugotrajno oglušivanje međunarodnih, ali i domaćih predstavnika vlasti kada je riječ o povratku Hrvata katolika te je istaknuo nužnost da nakon svih godina izostavljanja Hrvata katolika s liste pomoći, napokon bude dana pomoć i onima među njima koji se žele vratiti u BiH.