SVIJET U SEDAM DANA

Na pomolu je uskrsnuće ruske monarhije, a zna se i tko će biti novi car

23.07.2017 u 08:55

Bionic
Reading

Kako će Rusija proslaviti stotu godišnjicu Oktobarske revolucije i zašto 25 posto Rusa navodno želi novog cara? Čak 4,7 milijuna Talijana živi ispod granice siromaštva. Amerikanci na liječenje i 'liječenje' bolova u leđima godišnje troše nevjerojatnih 100 milijardi dolara. Mjesečna plaća smetlara u ultra bogatoj Saudijskoj Arabiji iznosi 686 kuna. Jeste li čuli za Cowpathyju ili 'kravopatiju'? O najzanimljivijim zbivanjima proteklog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Provozate li se moskovskom podzemnom željeznicom, naletjet ćete na stanicu 'Petr Voikov'. Petr Voikov je bio boljševik, organizator pogubljenja posljednjeg ruskog cara Nikole II. i njegove obitelji prije 99 godina. U nekoliko navrata Moskovljani su tražili promjenu naziva postaje, ali gradonačelnik ne popušta.

Noseći ikone, križeve i portrete posljednjeg ruskog cara, deseci tisuća hodočasnika krenuli su prošloga ponedjeljka na 20 kilometara dugi marš, prolazeći gradom Ekaterinburgom, da obilježe obljetnicu smaknuća Nikole II. Uz himnu 'Bog neka spasi cara' dječjeg zbora, dugačka se kolona kretala prema mjestu ubojstva Romanovih, a svečano je bogoslužje održano u bogomolji sagrađenoj na mjestu smaknuća, gdje je ruska ortodoksna crkva 2000. kanonizirala carsku obitelj.

Nekad demoniziran kao posljednji vladar brutalnog sustava, mlakonja, dekadent, kancerozno tkivo ruskoga naroda, Romanov danas doživljava renesansu i dijeli rusku javnost. Jer, kojim predznakom za dva mjeseca obilježiti stotu obljetnicu Oktobarske socijalističke revolucije?

Jedna od sudionica procesije bila je Natalija Poklonskaja, bivša glavna tužiteljica pripojenog Krima i potpredsjednica Dume. Ona je carev portret objesila na zid kancelarije i traži zabranu novog filma redatelja Alekseja Uhitela o ljubavnoj vezi Nikole II. i balerine Matilde Kesinskaje, jer 'kalja uspomenu na cara'.

I nije sama. Tu je također tajanstveni 'ortodoksni oligarh', 42-godišnji ultra konzervativni i ultra religiozni Konstantin Malofejev s dobrim vezama s Kremljom. On želi restaurirati monarhiju, neizbježnu 'jer je ruska duša monarhistička' te je osnovao 'ortodoksni Eton', sveučilište za obrazovanje buduće elite carske Rusije. Učenika je 400, a glavne teme su povijest, domoljublje i ortodoksno kršćanstvo. Njegov pobornik je bivši KGB-ovac, osamdesetih zadužen za Balkan, i član think thanka za vanjsku politiku Kremlja Leonid Rešetnikov, a on kaže:

Spomenik Putinu kao rimskom caru 2005. podigli su Kozaci u znak zahvale za pripojenje poluotoka Krima Rusiji Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Maxim Zmeyev

'Naši liberali žele biti Europljani, ali Bog nas je stvorio različitima. Liberalna demokracija je kao marksizam, uvezena iz Londona, Pariza i New Yorka. Moramo se vratiti na točku s koje smo 1917. krenuli krivom stazom.'

Tko će biti car nove monarhije? Putin, tko drugi? Malofejev tvrdi da monarhiju želi 25 posto Rusa, što izravno povezuje s osobnom popularnošću Putina.

Kada smo kod Putina i New Yorka, Rusi sve žešće pritišću Washington da im vrati dvije palače u državi New York i Marylandu, rusko vlasništvo koje koristi njihova diplomacija, a Obama ih je zatvorio prošloga prosinca kao dio sankcija zbog navodnog petljanja Rusa u američke predsjedničke izbore.

Da su svi republikanci u američkom Kongresu bili spremni izglasati Trumpovu verziju zdravstvenog osiguranja (dvojica su otkazala stranačku poslušnost), u prvoj bi godini bez ikakve zdravstvene zaštite ostalo 18 milijuna, a do 2026. još 32 milijuna građana. Ali bez obzira na reforme reformi, Amerikanci godišnje samo na liječenje bolova u leđima potroše nevjerojatnih 100 milijardi dolara, uključujući nepotrebna sredstva protiv bolova, injekcije, operacije i kiropraktičke 'korekcije'. Kako se liječenje leđobolje pretvorilo u unosnu industriju, pokazuje novinarka Cathryn Jakobson Ramyn u tek objavljenoj knjizi 'Prevareni: kako nadmudriti industriju liječenja leđobolje i krenuti putem oporavka'.

Nisu 'fake news': Trump obustavlja tajne operacije CIA-e u Siriji jer je program naoružanja i pripreme pobunjenika protiv režima Bašara al-Asada iz Obamina doba, odnosno vremena Hillary Clinton, bio 'upitno učinkovit'. Na kraju dana netko će ipak morati odgovoriti Sirijcima za što su ubijani, raseljavani i zašto su im domovi u pepelu.

Siromašna Italija? Zbog najteže i najduže recesije poslije Drugog svjetskog rata od 2008. do 2013. trostruko više Talijana živi ispod granice siromaštva nego desetljeće ranije, izvještava talijanska statistička agencija Istat. Njih 4,7 milijuna prošle godine nisu mogli kupiti osnovnu košaricu namirnica i usluga, za razliku od 1,7 milijuna 2006., što je 7,9 posto populacije, uglavnom s juga zemlje. U tom je razdoblju izbrisana četvrtina talijanske industrije, a nezaposlenost s 5,7 skočila na 13 posto. Ispod granice siromaštva živi 10 posto građana u dobi od 18 do 34 godine. U program borbe protiv siromaštva talijanski je parlament odlučio ove godine upumpati dvije milijarde eura, što će spasiti 400.000 domaćinstava.

Gotovo 100.000 nizozemskih državljana koji žive u UK ne znaju što će sa sobom nakon ožujka 2019. Do tada UK i EU trebaju uskladiti razlike u pitanju prava građana, pri čemu Bruxelles tvrdi da su rješenja britanske vlade totalno nejasna i nedostatna. Onima koji namjeravaju uzeti britansko državljanstvo da izbjegnu problem s prebivalištem nakon stupanja na snagu Brexita, nizozemski premijer Mark Rutte poručuje: nema šanse. Zbog ograničenja dvostrukog državljanstva Nizozemci će se morati odlučiti samo za jednu putovnicu. Britanci pak traže irske putovnice, od referenduma o Brexitu potražnja je porasla 50 posto, može ih dobiti svatko kome je netko od roditelja ili baka i djedova rođen u Irskoj.

Dok Nizozemci ne znaju što s Britancima, Britanci znaju kako se boriti protiv stereotipa o rodnoj nejednakosti. Novim se regulama industriji oglašavanja brani prikazivanje djevojčica u tipičnom 'ženskom' zanimanju kao što je balerina, a dječake kao znanstvenike ili liječnike. Tijelo nadležno za određivanje pravila oglašavanja (ASA) zabranjuje portretiranje žena kao seksualne objekte i tanke mršavice.

U isto vrijeme u Saudijskoj Arabiji uhićena je mlada žena jer je putem Snapchata i Twittera objavila video u kojem šeće praznom uličicom u mini suknjici, topiću i sunčanim naočalama. Za naše pojmove čedno, blasfemija za zemlju u kojoj su žene zamotane do zuba. Istraga se također vodi protiv mreže koja je video objavila. Dok se oko slučaja rasplamsala javna rasprava, šuti se o lažnim čistačima saudijskih ulica. U jednoj od najbogatijih zemalja, smetlari u Rijadu i Jedi za 11 sati dnevnog rada, šest dana u tjednu, zarade bijednih 400 rijala (686 kuna) mjesečno, pa da bi preživjeli moljakaju građane milostinju. Uz to su dobili konkurenciju među ilegalnim stranim radnicima, koji se preodijevaju u radnike čistoće i prose bakšiš na ulicama tog carstva nevidljivih žena i bogatih siromaha.

P.S.  Čuli jeste za ajurvedu i homeopatiju, no vjerojatno niste za Cowpathyju ili 'Kravopatiju'. Nije riječ o sustavu tradicionalne medicine ili novoj alternativnoj metodi liječenja, nego o novoj indijskoj kozmetičkoj tvrtki sa sjedištem u Mumbaiju, čiji su proizvodi navodno ljekoviti, a dobivaju se isključivo od kravljeg izmeta, urina, maslaca, sirutke i mlijeka.

Proizvodi pastu za zube, sapun, kremu za brijanje, losion za kosu i čišćenje lica, a u pripremi je linija prirodnih lijekova. Biste li oprali zube pastom proizvedenom od 10 posto izmeta i tolikim postotkom urina? Vlasnik tvrtke Umesh Soni tvrdi da ćete korištenjem sapuna s 23 posto kravljeg izmeta i 7 posto urina brzo izliječiti kožne bolesti, a svoje proizvode već prodaje u 13 zemalja.

Za indijske hinduiste krave su svete, ali dolaskom na vlast premijera Narendra Modija postale su još svetije, toliko svete da su neki građani, uglavnom ne-hindusi, javno bičevani jer su jeli govedinu ili ostarjela goveda poslali na klanje. Indijska je vlada također osnovala 19-člano povjerenstvo za ocjenu znanstvenih istraživanja kravljeg izmeta i urina.