SVIJET U SEDAM DANA

Katarske deve protjerane zbog politike, a berlinski policajci zbog bluda

02.07.2017 u 09:34

Bionic
Reading

Zbog navodnog miješanja SAD-a u unutarnje probleme Venezuele, predsjednik Nicolas Maduro prijeti izbjegličkim valom, Elon Musk dovršava najveću tvornicu baterija za električna vozila na svijetu, a Kinezi najavljuju pogone s trostruko većim kapacitetom. Dok Katar muku muči s ispašom deva, Njemačkoj probleme zadaju bludni policajci. Pregled zanimljivih zbivanja u svijetu čitajte u izboru Davorke Grenac

Brazil nema sreće s predsjednicima. Prije nepune dvije godine opozvana je Dilma Rousseff zbog korupcijskog skandala vezanog uz sumnjive dilove s domaćom naftnom kompanijom Petrobras, a prošloga tjedna njezin je nasljednik Michel Temer optužen za primanje 152.000 dolara mita od prehrambenog mesnog diva JBS-a.

'Optužba je obična sapunica', branio se Temer, ali javni tužitelj Rodrigo Janot podastro je tajno snimljene predsjednikove noćne sastanke s Joesleyom Batistom, čija obitelj upravlja prehrambenim konglomeratom.

Baveći se najviše klanjem i pakiranjem mesa, JBS zapošljava 200.000 radnika, kontrolira 25 posto klaoničkih kapaciteta u zemlji, a u saveznoj državi Mato Grosso svaki drugi stočar ovisi o njihovu otkupu. Stočari se tuže da se zbog niza JBS-ovih akvizicija posljednjeg desetljeća, prerađivačka industrija suviše koncentrirala u rukama obitelji Batista. Zbog nedavnih skandala oko neispravnosti mesa (SAD i neke europske države su prekinule uvoz njihovih proizvoda), proizvodnja je pala za 20 posto, a farmeri su užasnuti činjenicom da im tvrtka plaća isporuku stoke s mjesec dana odgode, pa takav gigant vjerojatno lakše rješava probleme i širenje carstva uz malu pomoć politike i predsjednika republike.  

Optužba je stigla koji dan nakon objave ankete po kojoj Temer uživa samo sedam posto potpore građana, a njegova je sudbina sada u rukama brazilskog kongresa. Ako dvije trećine Zastupničkog doma izglasa prihvaćanje optužbe za korupciju i s takvim se ishodom glasanja složi Vrhovni sud, predsjednik će biti suspendiran na 180 dana, nakon čega slijedi suđenje.

Hoće li biti suđenja? Vjerojatno neće, tvrde analitičari poput politologa Marcusa Meloa. Zašto neće? Izbori za Zastupnički dom su sljedeće godine, pa kako su i mnogi od samih zastupnika suočeni s kojekakvim istragama, a mili im se još jedan mandat, spašavajući Temera, spašavaju sebe, kaže Melo.

U Venezueli gusto. Je li zemlja na rubu građanskog rata? Državni udar u Venezueli? Hoće li Nicolas Maduro aktivirati sve vojne snage? Bile su to prve reakcije na vijest da je frakcija policajaca i vojnih dužnosnika prošloga utorka otela policijski helikopter i bacila granate na Vrhovni sud u Caracasu. Svijet je obišla snimka otmičara zrakoplova, časnika Oscara Pereza, u kojoj ovaj najavljuje operaciju 'obnove demokracije', tražeći ostavku Madura. Madurovu ostavku frustrirani i gladni građani traže mjesecima, a samo od travnja u uličnim je neredima poginulo 75 osoba, dok ih je stotine ranjeno i strpano u zatvore.

Venezuela je bez vlade, čisti kaos, vlada traži protuustavna rješenja, komentira situaciju bivši šef obavještajnih službi, Miguel Rodriguez.

Vidno uzrujan zbog razvoja događaja, predsjednik Maduro se pak okomio i na SAD zbog njihova 'pokušaja invazije', dajući na znanje Donaldu Trumpu da bi 'destrukcija' Venezuele mogla dovesti do izbjegličkog vala prema kojemu je mediteranska migracijska kriza produženi turistički izlet na Zapad. Pa mu poručuje:

'Morat ćeš izgraditi dvadeset zidova u moru od Mississippija do Floride i od Floride do New Yorka, bit će to prava ludnica. Na tebi je odgovornost da zaustaviš ludilo nasilne desnice Venezuele.'

Čini se da među Zaljevskim zemljama također treba graditi zidove, ali ne za ljude nego za – deve. Saudijska Arabija je prošloga tjedna izdala dekret prema kojemu se sve deve u vlasništvu Kataraca, njih 15.000 koje su do sada pasle na kraljevskim pašnjacima, moraju hitno deportirati u Katar. Isto vrijedi za 10.000 ovaca. Inače prebogati ali pustinjski Katar nema ni travčice zelenoga te su im Saudijci dopuštali da koriste njihove pašnjake. Sve dok nedavno nije puklo prijateljstvo. Uz sve probleme zbog prekida diplomatskih odnosa sa susjedima, Katarani sada panično traže hranu, vodu i smještaj za protjerane četveronošce.

Za to vrijeme Njemačku muči vulgarna krađa. Budući da je Njemačka tranzitna zemlja za stotine tisuća LKW-a punih robe, neodoljiv je mamac za organizirane bande. Pljačke kamiona godinama su u porastu, a Njemačka i Velika Britanija najveća su meta lopova, izjavljuje u Frankfurter Allgemeine Zeitungu europski šef Udruge za zaštitu prevožene imovine (TAPA), Thorsten Neumann.

Svaka deveta pljačka kamiona u Europi događa se u Njemačkoj. Godišnje se ukrade robe vrijedne 1,2 milijarde eura, ali je stvarna gospodarska šteta pet do osam puta veća. Policija vjeruje da operacije kontroliraju bande iz istočnih dijelova Europe, naročito na parkiralištima benzinskih postaja i odmaralištima u pograničnim područjima i lukama. Dok vozač ruča ili se odmara, lopovi se obruše na brda Nutelle vrijedne do 100.000 eura, a usput isprazne rezervoar goriva, što je daljnjih 500 do 1000 eura štete. Oni spretniji maznu cijeli LKW pa je prema podacima TAPA-e, 2015. godine pet vozača dnevno ostajalo i bez vozila i bez tereta.  

Ne zna se koliko je kašeta Casamigos tekile nestalo na putu do europskih potrošača, no zna se da je istoimenu tvrtku koja je proizvodi za vrtoglavih milijardu dolara kupila britanska multinacionalka Diagheo. Jedan od trojice suvlasnika Casamigosa, George Clooney, zadovoljno trlja ruke, a Diagheo je popularno meksičko piće sada dodao Johnnyju Walkeru, votki Smirnoff i Guinnessu. Diagheo je sve do ovoga travnja bio najveća destilerija na svijetu, dok ga nije preskočila kineska Kweichow Moutai.

Nije to jedino u čemu Kinezi vole preskočiti zapadnjake. Dok se Elon Musk žuri do 2018. dovršiti u Nevadi najveću tvornicu baterija za električne automobile na svijetu, Bloomberg izvještava da će kineske kompanije do 2021. proizvoditi baterije kapaciteta 120 gigawatt-sati godišnje, dostatno za godišnju opskrbu energijom 1,5 milijuna vozila Tesla Modela S ili 13,7 milijuna Toyota Prius Plug-in hibrida. Muskova će pak giga-tvornica imati kapacitet do 35 gigawatt-sati godišnje.

Vijest iz Turske: prema novom nacrtu nacionalnog kurikuluma, u srednjim školama izbacuje se učenje o evoluciji. Predsjednik odbora za pripremu reforme pri Ministarstvu obrazovanja Alpaslan Durmus prošlog je tjedna u Hurriyetu izjavio da je evolucija 'kontroverzna tema', nepoželjna u životnoj dobi učenika u kojoj još ne razumiju znanstvenu pozadinu. Istraživanje 2011. pokazuje da 60 posto odraslih Turaka odbacuje evoluciju u korist kreacionizma.

P.S. Što rade njemački čuvari reda kada ne čuvaju javni red? Nekih 220 berlinskih pripadnika policijskih snaga, prebačenih u Hamburg kao pojačanje osiguranju skorašnjeg Summita G20 od 7. do 8. srpnja, vraćeno je kući zbog opijanja, deranja, tučnjave, seksanja na javnom mjestu i neprimjerenog mahanja oružjem, izvijestio je Deutsche Welle. Jedan je viđen kako urinira na javnom mjestu pjevušeći himnu, drugi je u bademantilu plesao na stolu. Dečkima su očito popustile kočnice u lučkom gradu poznatom po veselom noćnom životu. Na pitanje zašto su se tako ponašali, glasnogovornik berlinske policije, uz osudu kolega, objasnio je: 'Bilo im je dosadno. Nije bilo televizije.'