'zabrinjavajući trend'

Na području Lekenika 53-godišnjak skrivao arsenal eksploziva i oružja

02.04.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Veće količine eksploziva i oružja oduzela je policija 53-godišnjaku koji je sve to skrivao u obiteljskoj kući i vikendici na lekeničkom području, a iz sisačko-moslovačke policije u utorak upozoravaju na 'zabrinjavajući trend' porasta količine oružja i eksplozivnih tvari koje pronalaze na u ovoj županiji

Iz policije su rekli da su po nalogu Županijskog suda u Sisku pretražili obiteljsku kuću i vikendicu osumnjičenoga.

Tamo su pronašli šest tromblonskih mina, četiri ručne bombe, 40,5 metara sporogorućeg štapina, 7,3 kilograma privrednog eksploziva, jedan kilogram vojnog eksploziva tzv. TNT-a, 15 komada raznog topničkog streljiva, tri tenkovske antimagnetne mine, 15 vježbovnih tromblonskih mina, 994 komada raznog vojnog streljiva, 181 patrona raznih kalibara i 25 inicijalnih kapsli za punjenje patrona, te lovačku i zračnu pušku.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava, a Prekršajnom odjelu Općinskog suda optužni prijedlog na temelju Zakona o nabavci i posjedovanju oružja građana.

Djelatnik službe protueksplozijske zaštite Marijo Malekinušić, upozorio je na zabrinjavajući porast količine oružja i eksplozivnih tvari koje policija pronalazi na području Sisačko-moslavačke županije.

Djelatnici te službe prošle su godine čak 203 puta izašli na teren kako bi izuzeli oružje i eksplozivna sredstva. Od tog broja intervencija tek je 98 izlazaka bilo na poziv građana, odnosno zbog dragovoljne predaje.

Većina sredstava uništena je na poligonu u Slunju, a neka, koja se nisu mogla transportirati, morala su biti uništena na mjestu pronalaska.

Malekinušić je ponovo podsjetio na mogućnost dobrovoljne predaje svih vrsta oružja i eksplozivnih tvari u sklopu akcije 'Manje oružja, manje tragedija', bez sankcija za građane.

  • +3
PU sisačko-moslavačka o zapljeni oružja Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL