NARODNI KONGRES

Ovo su kineski planovi: Rast od pet posto i nestvarnih 230 milijardi dolara za vojnu industriju

06.03.2024 u 20:01

Bionic
Reading

Na 14. Svekineskom narodnom kongresu, koji se održava u Pekingu, druga zemlja u svijetu po broju stanovnika predstavila je političke ciljeve za ovu godinu: gospodarski rast od čak pet posto te znatna ulaganja u vojnu industriju - više od 230 milijardi dolara

Prošlogodišnji BDP porastao je za 5,2 posto, a za ovu godinu granica je malo niža jer je oporavak gospodarstva nakon COVID-a izgubio snagu.

Stabilna ekonomija ključni je prioritet kineske vlade. Postpandemijski oporavak tekao je slabije nego što se očekivalo pa su čelnici na Svekineskom narodnom kongresu uz najavljeni gospodarski rast, odlučili povećati izdatke za obranu za 7,2%, udvostručiti izvoz, otvoriti 12 milijuna radnih mjesta, piše HRT.

- Ovaj je cilj u skladu sa zahtjevima 14. petogodišnjeg plana i temeljno je usklađen s potencijalom za gospodarski rast. Uz zajednički napor, taj će cilj biti dostižan, rekao je Zheng Shanjie, predsjednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Iako su prije imali i dvostruko veći rast od ovih pet posto, analitičari smatraju da je riječ o ambicioznom cilju. Uglavnom zbog krize vezane za nekretnine, nepovjerenja potrošača, deflacije i zaduženosti lokalne samouprave. U MMF-u vjeruju u sposobnost Kine da ostvari održivi rast, hvaleći napore u poticanju domaćeg turizma koji je jedan od stupova gospodarstva.

  • +35
Kongres Komunističke partije Kine 2022. Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

'Novi korak naprijed'

Kinesko je vodstvo dalo zadatak ministrima i lokalnim vlastima da provedu u djelo novu mantru predsjednika Xi Jinpinga o oslobađanju "novih proizvodnih snaga" pa je premijer Li Chang obećao "novi korak naprijed" poticanjem tehnoloških inovacija.

- Unaprijedit ćemo tradicionalne industrije i učiniti ih ekološki prihvatljivijima. Aktivno ćemo poticati industrije budućnosti te promicati model klastera u razvoju strateških proizvodnih sektora. Učvrstit ćemo i poboljšati našu vodeću poziciju u industrijama kao što su, primjerice, inteligentna vozila povezana s novom energijom te poticati integraciju digitalne tehnologije u realno gospodarstvo, rekao je.

Naglašavaju da su najveći proizvođači električnih automobila na svijetu. Inozemna prodaja automobila Geely premašila je domaću prodaju prvi put 2023.

- Ne vjerujem da će se tržišna struktura Geely Holding grupe znatno promijeniti 2024. jer je obrazac postavljen. Svijet se - u politici, ekonomiji ili automobilskoj industriji - može nastaviti mijenjati i doista se suočavamo s mnogo neizvjesnosti. Ali mi ćemo i dalje slijediti plan rasta od 20%, dodao je Li Shufu, predsjednik grupe Geely Holding.

Kinezi se nadaju i novom iskoraku na području umjetne inteligencije. Odobravajući više od 40 novih modela za javnu upotrebu, nadaju se da će u toj utrci sustići SAD.