IZGORJELA KUĆA U GORNJEM VILJEVU

Na minus 11 – ostali bez krova nad glavom

07.02.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Neodgovarajući dimni odvod uzrok je požara i svojevrsne obiteljske tragedije koja je sinoć i noćas, na 11 Celzijevih stupnjeva ispod nule, pogodila obitelj Milković iz Gornjeg Viljeva, sela dvadesetak kilometara udaljenog od Slatine

Dok su domaćini Marija i Željko Milković (59) sinoć oko 20 sati bezbrižno razgovarali u ljetnoj kuhinji, u prednjem dijelu kuće iskra je iz dimnjaka zapalila krovište i buknuo je plamen. Pokušali su ga ugasiti, pa i spasiti nešto pokućstva, međutim, plamen i dim spriječili su ih u tome.

'Bacali smo kante vode i snijega na vatru, ali prebrzo se širila i nismo mogli puno učiniti. Pokušali smo spasiti i nešto odjeće, hrane i škrinju no bez uspjeha. Val dima me ošamutio i jedva sam pobjegao', priča jutro poslije Željko Milković, vlasnik kuće koju je u ovom selu izgradio 1959. godine. Poljoprivrednik je sa 35 godina radnog staža, posvetio se životu na selu i, premda ne posjeduje puno, ovaj ga je gubitak teško pogodio. 'Ne znam ni što imam za obući. Sve nam je izgorjelo. Ostalo mi je samo ovo što imam na sebi. A izgorjela nam je i obiteljska ušteđevina. Preteško mi je, ne mogu vam opisati koliko', dodaje. Od jutros nadalje smještaj je ove tročlane obitelji ljetna kuhinja u kojoj je, sa suprugom Marijom i nekim poznanicima, jučer boravio prije izbijanja požara. Ponudu općinskog načelnika za privremeno preseljenje u drugu kuću nisu spremni prihvatiti.

Vatrogasci cijevi zagrtali snijegom

'Dojavu o požaru dobili smo nešto poslije 20 sati i na terenu bili vrlo brzo. Gasili smo sve do iza ponoći, spriječili da se vatra proširi na druge kuće, međutim, nismo mogli puno učiniti. Uvjeti za gašenje vatre bili su jako teški, temperatura se spustila na 11 stupnjeva ispod nule pa nam se počela smrzavati voda u cijevima', kaže Stjepan Venus, zapovjednik slatinske Javne vatrogasne postrojbe. Tom su problemu doskočili tako da su cijevi zatrpavali snijegom. Problem loših ili nepostojećih dimnjaka na ovom je području relativno česta pojava, dodaje Venus, te strahuje da ovo neće biti usamljen slučaj.