afrička turneja

Katolici iz cijelog Mozambika dolaze u Maputo vidjeti Papu

05.09.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Davide Hilario je ovih dana doputovao u Maputo, gdje će u petak sudjelovati na misi s Papom, nakon dugog putovanja motociklom, vlakom, automobilom i zrakoplovom, koje svjedoči o njegovoj čvrstoj i nepokolebljivoj vjeri

"Ovo je prvi put da sam pošao na tako dug put", rekao je taj 31-godišnji Mozambikanac u majici s likom Svetog Oca pošto je u četiri dana prevalio 2.000 km.

Za svoje se putovanje počeo pripremati prije sedam mjeseci, nakon posjeta mozambičkog predsjednika Filipea Nyusija Svetoj Stolici. Predsjednik je nakon povratka u zemlju najavio sugrađanima Papin dolazak.

Hilarija je njegova župna zajednica na zapadu Mozambika izabrala da Papinu poruku koju će uputiti na misi prenese svojoj zajednici.

Na put je pošao u subotu u 6.00 sati, kada je sjeo na motocikl da bi došao na željeznički kolodvor u Cuambi, tristotinjak kilometara od Lichinge, središta pokrajine Niasse.

Vlakom mu je trebalo putovati 11 sati do tog grada gdje ga je primila katolička obitelj koja je vrata svog doma otvorila hodočasnicima što putuju u Maputo, gdje će Papa služiti svečanu misu na velikom stadionu u prijestolnici.

"U vlaku smo svi hodočasnici molili, pjevali i zahvaljivali za ovaj događaj", rekao je.

U utorak je zrakoplovom poletio u Maputo, na samom jugu zemlje. Župa mu je pomogla da kupi kartu, ali je više od polovice iznosa morao sam podmiriti.

Poput njega, stotine mozambičkih katolika su izabrani da svoje zajednice zastupaju na misi s Papom u petak.

"Papa je znak mira. Ovdje, u Mozambiku, prolazimo kroz doista teško razdoblje i Papa nam treba kako bi osnažio mir, donio nam nadu i učvrstio nas u vjeri da će mir potrajati", rekao je Davide.

Sveti Otac koji je u srijedu navečer doputovao u posjet Mozambiku, u četvrtak ujutro se sastao s predstavnicima političke vlasti i civilnog društva.

Dan je počeo privatnim susretom s predsjednikom Filipeom Nyusijem koji želi osvojiti drugi mandat na izborima predviđenim 15. listopada. Njih dvojica su se sastala u Vatikanu prije godinu dana.

Svojim pohodom jednom od najsiromašnijih dijelova svijeta koje trpi od epidemija, nezaposlenosti i društvene nejednakosti, Jorge Bergoglio želi pokazati svoju blizinu stanovnicima, napose mladima svih vjera s kojima će se sastati oko podneva.

U zračnoj luci u Maputu, gradu s 1,1 milijun stanovnika na Indijskom oceanu, papu Franju su dočekali s narodnim plesovima a tisuće ljudi koji su ga došli vidjeti klicali su "Živio naš papa Franjo" dok je Sveti Otac prolazio u papamobilu.

"Ovo je za nas doista poseban trenutak", rekla je Catarina Simbine (29). "Nadam se da će nam ovaj posjet donijeti istinski mir", istaknuo je student Arnaldo Menezes (25).