RED ISPRED REŠETAKA

Na listi čekanja za zatvor 400 Kninjana

zatvor gužva

zatvor gužva

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Prema službenim podacima nadležnog Prekršajnog suda, zbog nemogućnosti naplate i prekapacitiranosti šibenskog zatvora, oko 400 Kninjana, božićno i novogodišnje ozračje dočekat će s uredno ispisanim pravomoćnim rješenjima o supletornom zatvoru

Rješenja po svojoj definiciji služe kao zamjena za neplaćene novčane kazne u provedbenom prekršajnom postupku, koje se kao takve 'odrađuju po tarifi' od 300 kuna za jedan dan proveden iza rešetaka, piše Slobodna Dalmacija

Najviše takvih rješenja, Kninjani su u 2008. godini zaradili zbog počinjenih prometnih prekršaja i prekršaja iz kršenja javnog reda i mira, te je znakovito kako se dio posljednjih u dobrom dijelu odnosi na prekršaje iz tzv. obiteljskog nasilja, ali u blažem obliku, koja su prema službenoj statistici u odnosu na predhodne godine u znakovitom porastu.

'Budući godina još traje, možemo vam predstaviti zaključno stanje iz 2007. godine u kojoj smo imali oko 2500 predmeta', kazao nam je Ivica Krvavica, predsjednik Prekršajnog suda Knin.

Od ukupno navedenog broja, njih 400 je neizvršeno zbog nemogućnosti naplate.

Premda sud u okviru svojih zadaća uredno obavlja i provodi prekršajne postupke, problem nastaje prilikom izvršenja naplate novčane kazne, budući okrivljenici obično nemaju redovita ili uopće nemaju novčana primanja, slijedom čega nas o toj činjenici obavještava Porezna uprava. Sud nakon toga potom donosi Rješenje o zamjeni neplaćenog novčanog iznosa mjerom supletornog zatvora. Na izvršavanje takve kazne u ovoj godini, iz Knina u šibenski zatvor upućeno je 15 osoba. Visina izrečenih kazni kreće se u rasponu od 200-10.000 kuna, pri čemu zbog zastare koja je zakonski normatirana na dvije godine, velika većina predmeta jednostavo, 'padne u vodu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi