bolest je nepredvidiva, ali...

Zemlje južne hemisfere bilježe rekordno niske brojke oboljelih od gripe, hrvatska epidemiologinja objašnjava čeka li nas isto

26.09.2020 u 15:16

Bionic
Reading

U zemljama južne hemisfere, poput Australije, Argentine, Čilea, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike, zima je pri kraju, a bilježe rekordno niske brojke oboljelih od sezonske gripe. Primjerice, na Novom Zelandu, od 159 uzoraka nije zabilježen niti jedan slučaj gripe

Primjerice, u Australiji od svibnja do sredine kolovoza u periodu od 2015. - 2019. prosječno oko 86.000 stanovnika imalo je gripu, a oko 130 bi ih preminulo, javlja Economist, prenosi RTL. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 9. rujna 2020. u Australiji je od 96.294 testiranih svega 946 ljudi imalo gripu. Na Novom Zelandu, od 159 uzoraka nije zabilježen niti jedan slučaj gripe.

Epidemiolozi smatraju da je glavni razlog 'izostanka' gripe uvođenje mjera za sprječavanje širenja koronavirusa te ograničenje putovanja.

'Mjere koje primjenjujemo s ciljem prevencije bolesti COVID-19 mogu pridonijeti smanjenju širenja i gripe. Naime, gripa i COVID-19 su zarazne respiratorne bolesti, no uzrokovane različitim virusima. Neke od mjera prevencije koje primjenjujemo za obje bolesti su: često i temeljito pranje ruku; korištenje maramica ili lakta prilikom kašljanja ili kihanja; izbjegavanje dodirivanje očiju, nosa i usta rukama; izbjegavanje kontakata s zaraženim osobama, održavanje fizičke distance. Ostanak kod kuće/neodlazak u kolektiv u slučaju razvoja simptoma, korištenje maski u zatvorenim prostorima', kaže Zvjezdana Lovrić Makarić, spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Hrvatskoj je tijekom sezone 2019./2020. godine prijavljeno ukupno 59.725 oboljelih od gripe, što je nešto manji broj u usporedbi s prethodnom sezonom 2018./2019. (61.206 prijava).

'Kakva će biti predstojeća sezone teško je u ovim trenucima predvidjeti s obzirom da je jedna od osnovih osobina sezonskog javljanja gripe - nepredvidivost', kaže epidemiologinja.

'Ako će sličan obrazac biti na sjevernoj hemisferi moglo bi biti manje zaraženih', ističe Ann Moen, šefica odjela WHO-a za odgovor na gripu.