Damir Trut

'Na građane će od sutra paziti korona redari, a ne nosite li masku možete biti kažnjeni'

13.10.2020 u 19:24

Bionic
Reading

Prvi je dan strožih jesenskih mjera u borbi protiv korone, a što se tiče obaveznog nošenja maski najstrože mjere su u Zagrebu. Naime, dok su drugdje tek preporuka na otvorenom, u metropoli su obveza tamo gdje nije moguće osigurati razmak. Na distanci od obitelji opet su umirovljenici jer domove se zatvara na dva tjedna. S novim mjerama traži se odgovornije ponašanje građanki i građana. No što ako ne bude sluha - stižu li nam korona redari?

''Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a'', objasnio je za RTL pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

''Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara'', kazao je Trut.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je ''uredna'': ''I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima''.

''Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja'', kazao je Trut, a objasnio je da ''kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite''.

Istaknuo je da ''postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske''.