STRAVA KOD IVANIĆ GRADA

Na farmi Mladog Jastreba izgladnjeli psi jeli još živog konja

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mučan video od 10-tak minuta koji je osvanuo na YouTubeu na kojem izgladnjeli psi jedu još živog konja događa se u dvorištu Branka Borkovića, vukovarskog heroja Mladog Jastreba u Prečnom kod Ivanić Grada

Očevici iz sela rekli su za Večernji list o kojima se on, kako tvrde, već godinama ne brine. Kažu da je bilo samo pitanje dana kad će u borbi za preživljavanje nasrnuti jedna na drugu.'Borković je puno napravio za selo i dobar je dečko. Uopće ne znam kaj mu je posljednjih 5-6 godina došlo da svako malo imamo cirkus u kojemu sudjeluju i inspektori i policija, ali nam nitko nemre pomoći', rekao je Aleksandar Kovaček koji je snimku užasa, koji se događao na izbornu nedjelju, prije desetak dana, jučer stavio na YouTube

U susjednom je dvorištu bilo kolinje kad su začuli jezivo glasanje iz Borkovićeva dvorišta koje su nemoćno slušali i gledali i kad je policija, koju su pozvali, uskoro stigla i pokušala ih rastjerati.'Borković se uopće ne brine o svojim životinjama, sve su kost i koža. Navečer dođe kući, ujutro ode, životinje nemaju što jesti pa padaju s nogu. On ih potom viličarom digne i pričvrsti gurtnama kako bi mogle stajati na nogama, a one koje mogu hodati šeću po našim poljima i uništavaju sve pred sobom', kaže Kovaček čije riječi potvrđuje Borkovićev susjed preko puta Vlado Bogati.

Kovaček ističe da uz hrvatske autohtone konje posavce, o kojima se 'brine' i kao dugogodišnji predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac, Borković ima 12-ak rasnih pasa robusne japanske pasmine tosa, od kojih su dva napala i oborila izgladnjelog konja. Nerijetko i njih viđaju po cesti bez gospodara. Mještani strahuju i za djecu koja idu u školu.


'Pozovemo policiju. No kad se spomene Mladi Jastreb, nitko više ništa ne poduzima, a za konje na koje se žalimo da nam pojedu svu ljetinu kažu nam da oni nisu kauboji da ih love', tvrdi Kovaček. 'Dobar je to dečko. Izrazito pošten. Jedini je imao petlje otići u Vukovar kad su drugi hvatali štele po Zagrebu i znali da je to put u jednom smjeru', govori i treći Borkovićev susjed koji je želio ostati anoniman te tvrdi da se Mladi Jastreb u početku brinuo o farmi, no vidi se da o tom poslu nema pojma ni novca. Samo mu je zimus, tvrdi on, od gladi uginulo 6-7 konja, a on se dao u politiku.

U Borkovićevoj kući, iza koje je uz pljesnivo sijeno danas na gurtnama bio pričvršćen neki drugi malaksali konj, nije bilo nikoga. Tristotinjak metara dalje, na njegovoj farmi, tek jedan mladić s dugačkim nožem i bodljikavom žicom, 40-ak svinja u blatu i ograđeni prostor sa 10-ak konja kojima se vide sva rebra. Daleko od sjaja autohtonih hrvatskih posavaca i zagrebačkih inspektora, koji su bili i te kobne nedjelje, no očito nisu poduzeli ništa. U ivanićgradskoj policiji neslužbeno kažu tek da im je taj slučaj godinama poznat, svaki put savjesno odrade svoj posao i pismeno izvijeste koga treba. No za službenu izjavu uputili su nas na glasnogovornike MUP-a koji su nam danas bili nedostupni.

Borković: Podmeću mi, pravo pitanje je tko osoba koja je snimku objavila

Branko Borković najprije je kazao da snimku s YouTubea nije vidio, ali da je od policije zatražio istragu. 'Utvrdio sam da to šalje čovjek sa sumnjivim dosjeom koji je dva puta suđen zbog kriminala. Tražio sam da policija utvrdi tko je i zašto objavio tu snimku. To je za mene prvo i pravo pitanje', rekao je vidno uzbuđen Borković pa potom dodao da 'gospodin Todorić i paraobavještajne službe kreću u novu rundu napada na njega', koji su počeli još u vrijeme Uskrsa.

'Tada mi je netko u deset dana otrovao osam grla, ali nije stalo na tome. Sipaju otrov po dvorištu, bacaju otrovane kosti za moje životinje, postavljaju mišomor svinjama. Naravno da su uznemireni, posebno konji i psi. Sijeku mi žičanu ogradu, zato je moguće da životinje lutaju, a taj konj sa snimke o kojoj govorite, može se raditi o jednoj kobili koja se ždrijebila pa je zato bila slaba, ali nju smo liječili', govori Borković dodajući da zbog spomenutih incidenata cijelo vrijeme od Uskrsa naovamo traži zaštitu policije, ali očito bez uspjeha. Potom pitamo kome se i zašto zamjerio.

'Otkako sam u Vukovaru javno istupio tražeći pomoć i potporu za Tihomira Purdu, podneseno je 60 prijava protiv mene pa vi recite je li to normalno. Dakle, ova priča s konjima samo je još jedan u nizu vrlo žestokih napada na mene. Što da još kažem? Spreman sam preuzeti svu odgovornost, spreman sam se i razapeti na križ, pa i okrenuti ga naopačke ako treba, ali neću promijeniti svoj način života i rada niti ću prestati govoriti istinu, a oni koji me napadaju, neka im je sa srećom', zaključio je Branko Borković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!