SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Na današnji dan oslobođen Auschwitz

27.01.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Diljem regije, Europe i svijeta danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, odnosno dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila zloglasni logor Auschwitz u kojem je ubijeno oko milijun i 300 tisuća europskih Židova, prenosi Anadolu Agency (AA)

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, 27. siječnja, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.

U tom logoru bilo je smješteno 1.300.000 ljudi iz Europe, od kojih je 1.100.000 ubijeno. Oko 900.000 njih odmah nakon dolaska ubijeno je u plinskim komorama ili strijeljano.

U organizaciji Vijeća ministara BiH i Židovske zajednice Bosne i Hercegovine u Sarajevu će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta, a žrtava Auschwitza i ostalih logora otvorenih tijekom Drugog svjetskog rada prisjetit će se i stanovnici gradova diljem regije.

Centralna državna komemorativna ceremonija odavanja počasti povodom obilježavanja 27. siječnja - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta - bit će održana u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracijskog logora na Starom sajmištu u Novom Beogradu, a prisustvovat će joj predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Hrvatskom saboru prisustvovat će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te brojni drugi uzvanici.

Oslobođeni Auschwitz